8.2.23

Η ΝΔ δεν θέλει να ακούει για τον αντιρατσιστικό νόμο...


Καμία διάθεση συναίνεσης δεν δείχνει η κυβέρνηση για την τροπολογία Κασιδιάρη, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε... ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το κείμενο. «Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διάταξη την οποία έχει φέρει, θα είναι ανοιχτή σε σημειακές βελτιώσεις» είπε χθες στη Βουλή, δείχνοντας ότι αυτό που θέλει η Ν.Δ. είναι η θετική ψήφος μόνο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Είμαστε ανοιχτοί και σε τροποποιήσεις, σε βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταθέσει κάποιες τέτοιες προτάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αργά σήμερα το βράδυ, ενώ χθες ο Κασιδιάρης απέστειλε εξώδικο στον πρόεδρο της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική.

Την ίδια ώρα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αντιπαρατέθηκαν για το περιεχόμενο της ρύθμισης που θα αποκλείει το κόμμα Κασιδιάρη από τη συμμετοχή στις εθνικές εκλογές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάχθηκε για την τροπολογία. Η βασική διαφορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μην δίνεται άδεια συμμετοχής στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο εφόσον υπάρχουν θέσεις που αφορούν ναζιστικό ή ρατσιστικό λόγο και παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, ενώ η κυβέρνηση προτείνει να μην δίνεται άδεια συμμετοχής εφόσον έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και να αξιολογείται τυχόν καταδίκη.

Τελεία, παύλα, παράγραφος
«Διανοίγεται ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον Άρειο Πάγο και γι’ αυτό λέμε ότι ανοίγεται κερκόπορτα σε ό,τι αφορά την επέκταση της ρύθμισης αυτής και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς» προειδοποίησε ο Δ. Τζανακόπουλος, προτείνοντας «να είναι σαφέστατα προσδιορισμένος ο λόγος για τον οποίο ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Ακόμη επισήμανε πως «η διακρίβωση της πραγματικής ηγεσίας είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να απασχολήσει ένα ποινικό δικαστήριο για πάρα πολλές συνεδριάσεις με κλήσεις μαρτύρων, με έλεγχο εγγράφων» και «απαιτεί μια εξαιρετικά πολύπλοκη αποδεικτική διαδικασία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η δυνατότητα του Αρείου Πάγου να απαγορεύσει την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συνδέεται με τη διερεύνηση του αν και κατά πόσον στο καταστατικό, στην πολιτική δράση ή στις πολιτικές θέσεις του κόμματος υφίστανται θέσεις οι οποίες διεγείρουν σε βία, με ρατσιστικό ή ναζιστικό κίνητρο». «Να πάμε στη λεγόμενη πρόταση Κοντιάδη-Αλιβιζάτου» πρότεινε ο Δ. Τζανακόπουλος και εξήγησε τη ρύθμιση: «Αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για τα αδικήματα των άρθρων 187 και 187Α, ανοίγονται δύο επιλογές: είτε, όπως λέει η πιο μετριοπαθής άποψη, ο υποψήφιος αυτός απαγορεύεται να κατέλθει στις εκλογές ή δεύτερη δυνατότητα, ο Άρειος Πάγος τότε και μόνο τότε, δηλαδή εφόσον το κόμμα επιλέξει να κατεβάσει υποψήφιο ο οποίος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να βρεθούν, το κόμμα δεν επιτρέπεται να καταρτίσει συνδυασμό. Τελεία, παύλα, παράγραφος».

Βορίδης: Εμμένει στην εγκληματική οργάνωση
«Είναι σημαντικό να δώσουμε τα εργαλεία στον Άρειο Πάγο προκειμένου να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά με τον τρόπο που θα την κάνει ένας δικαστής» επέμεινε ο Μ. Βορίδης, εμφανιζόμενος ανοιχτός στο να υπάρχει «πιο περιοριστική κατάσταση στο επίπεδο των αδικημάτων», αλλά αρνητικός στο θέμα του αντιρατσιστικού νόμου επειδή «ανοίγει πολύ δύσκολη συζήτηση». Για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης επέμεινε ότι πρέπει να υπάρχει και δήλωσε ότι θα συζητούσε μόνο μία «πιο περιοριστική» διατύπωση. Ακόμη ο υπουργός είπε ότι μπορεί να ξαναδεί το θέμα των ιδρυτικών μελών. «Το καθαρό μήνυμα είναι ότι δεν μπορεί να έχεις εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες παριστάνουν τα κόμματα και συμμετέχουν κανονικά και άνετα στις εκλογές» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος που δεν ανοίγει περαιτέρω συνταγματικά ζητήματα. Αν ένα κόμμα επιλέξει να κατεβάσει υποψήφιο βουλευτή ο οποίος είναι καταδικασμένος, έστω και οριστικά, για το αδίκημα του 187, 187Α (σ.σ.: εγκληματική οργάνωση), δεν καταρτίζεται ο συνδυασμός. Τελεία και παύλα, χωρίς να ανοίγουν άλλα ζητήματα» αντιπρότεινε ο Δ. Τζανακόπουλος...

Κώστας Πουλακίδας

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: