15.2.23

Τσακωμοί με νόημα, τσακωμοί χωρίς νόημα...


Τάσος Παππάς

Στη χώρα τούτη τσακωνόμαστε άλλοτε δικαιολογημένα για σοβαρά ζητήματα που δεν χωράνε συναινετικές προσεγγίσεις, άλλοτε για τη διαδικασία, πολλές φορές όμως για ήσσονος σημασίας θέματα που οι εμπλεκόμενοι στους καβγάδες θεωρούν σπουδαία, ενώ δεν είναι.

Τα κόμματα εξουσίας τσακώνονται για το ποιο υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της πατρίδας, ποιο προστατεύει τους θεσμούς, ποιο είναι περισσότερο κοντά στις ανάγκες των... λαϊκών στρωμάτων, ποιο παραδίδει γεμάτα ταμεία και ποιο παραλαμβάνει καμένη γη. Στη Νέα Δημοκρατία τσακώνονται για τις υποκλοπές, τα ρυπαρά δίκτυα, τη διαχείριση του σκανδάλου, τα φαινόμενα διαφθοράς που πλήττουν την κυβέρνηση. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν: προς τη σοσιαλδημοκρατία ή προς τη ριζοσπαστική Αριστερά; Στο ΠΑΣΟΚ τσακώνονται για το ποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα είναι πιο κοντά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και με ποιο θα πάνε και ποιο θ’ αφήσουν αν την επόμενη μέρα των εκλογών ο σχηματισμός κυβέρνησης κρίνεται από τις έδρες που θα έχουν.

Στην Αριστερά ο ιδεολογικός τσακωμός κρατάει χρόνια. Μεταρρύθμιση ή επανάσταση; Ποιος είναι επαναστάτης και θέλει να ανατρέψει τον καπιταλισμό και ποιος είναι ρεφορμιστής και έχει βάλει στόχο τον εξανθρωπισμό του συστήματος. Ποιος μπορεί να αναφέρεται στο ΕΑΜ και ποιος όχι. Ποιος δικαιούται να επικαλείται τον Μαρξ και τον Λένιν. Μήπως είχε δίκιο ο Τρότσκι; Ο Στάλιν ήταν ο μοιραίος άνθρωπος για τον σοσιαλισμό; Τσακώνονται μεταξύ τους οι τροτσκιστικές ομάδες, τσακώνονται μεταξύ τους και οι μαοϊκές συνιστώσες. Ηταν ο υπαρκτός εκδοχή του σοσιαλισμού ή δυσφήμησή του; Τα καθεστώτα ανετράπησαν ή κατέρρευσαν;

Τσακώνονταν και μάλιστα σε υψηλούς τόνους οι επιδημιολόγοι την περίοδο της πανδημίας. Τσακώνονται διαρκώς οι οπαδοί των ομάδων για το ποια είναι καλύτερη, ποια ευνοείται και ποια αδικείται από τη διαιτησία, ποια ελέγχει τους μηχανισμούς διοίκησης του αθλήματος, ποια βοηθάει η κυβέρνηση, ποια πολεμά, ποιος ιδιοκτήτης είναι λαμόγιο, ποιος έντιμος και πάει λέγοντας. Τσακώνονται και οι μετεωρολόγοι. 

Ποιος/α έκανε τη σωστή πρόβλεψη είτε για καύσωνα είτε για χιονοπτώσεις. Ποιος/α έπεσε μέσα στην εκτίμηση για το ύψος του χιονιού στις εθνικές οδούς. Ποιος/α προειδοποίησε εγκαίρως το κράτος για να πάρει τα μέτρα του. Βεβαίως η σημερινή κυβέρνηση και στο ψύχος και στον καύσωνα αυτό που κυρίως κάνει είναι να ενεργοποιεί το 112. Μηνύματα να φάνε κι οι κότες. Με τις φωτιές καλεί τον κόσμο να φύγει από τα σπίτια του, με τον χιονιά και τις πλημμύρες τον προτρέπει να μείνει στα σπίτια του. Αυτή είναι στρατηγική, δεν είναι παίξε γέλασε!

Μερικοί από τους παραπάνω τσακωμούς έχουν βάση. Για το ίδιο θέμα υπάρχουν πολλές ερμηνείες και πολλές προτάσεις. Αυτό όμως που δεν χωνεύεται είναι ο τσακωμός των σεισμολόγων. Αφού δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης και ως προς τον χρόνο και ως προς τον τόπο και ως προς την ένταση, γιατί οι σεισμολόγοι «πλακώνονται» στα τηλεοπτικά παράθυρα; Τι νόημα έχουν οι αμφίσημες προγνώσεις σε βάθος δεκαετίας και οι υπαινιγμοί για τη σοβαρότητα συναδέλφων τους; 

Τι νόημα έχουν οι δημόσιες αντεγκλήσεις τους; Εχουν ανάγκη τέτοιου τύπου δημοσιότητα; Μπορούν όμως να είναι χρήσιμοι. Να ζητούν παρέα με τους ειδικούς επιστήμονες από τις κυβερνήσεις να μη νομιμοποιούν τα αυθαίρετα, να τις πιέζουν να εφαρμόζουν αυστηρά τους αντισεισμικούς κανονισμούς και να τις καταγγέλλουν όταν διαπιστώνουν ότι κάνουν εκπτώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: