Ο μεγάλος φόβος της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές είναι η ψήφος διαμαρτυρίας και ειδικότερα οι διαρροές προς τα δεξιά.
Δεν είναι τυχαίο συνεπώς ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται σε κάθε ευκαιρία στα εθνικά θέματα και στα... ζητήματα άμυνας της χώρας, εκτιμώντας ότι αυτή τη συζήτηση προσφέρεται για συσπείρωση της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός επικαλείται ειδικότερα τις δηλώσεις Ερντογάν για τον ίδιο, αλλά και την αγορά αμυντικών εξοπλισμών, ιδίως τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τις φρεγάτες Belharra. Τονίζει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλες τις αμυντικές συμφωνίες της χώρας, αλλά ακόμη και τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την άμυνα.
Στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Κύριε Τσίπρα, είμαι υπερήφανος που προΐσταμαι μίας κυβέρνησης και μίας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θωρακίζει αποτελεσματικά τη χώρα. Υπερήφανος. Εσείς πρέπει να ντρέπεστε που δεν στηρίζετε αυτή την επιλογή.
Δέκα χρόνια δεν είχαν γίνει σοβαρές επενδύσεις. Πού νομίζετε ότι είμαστε; Το Λουξεμβούργο είμαστε; Δεν βλέπετε τον γείτονά μας απέναντι; Και μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί αγοράζουμε αεροπλάνα και φρεγάτες;”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 σε Viper από την ΕΑΒ, στις ενέργειες της κυβέρνησης για τα ναυπηγεία στο Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα, στις συμφωνίες για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο και την Ιταλία, στη συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη με την Αλβανία, στις έρευνες για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων νοτιοδυτικά της Κρήτης, στις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Απέφυγε βέβαια να αναφερθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία η ΝΔ έχει σιωπηρά αποδεχθεί, υποστηρίζοντας πλήρως την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, παρά τα όσα άφηνε να εννοηθούν προεκλογικά. Θέμα που έχει βοηθήσει στην ενίσχυση του Κυριάκου Βελόπουλου στη βόρεια Ελλάδα.
Η ΝΔ όμως κινδυνεύει να έχει απώλειες και στο “ειδικό κοινό” των στρατιωτικών, καθώς στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχουν παράπονα. Για παράδειγμα οργή είχε προκαλέσει το γεγονός ότι δόθηκε εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ μόνο σε αστυνομικούς και λιμενικούς, αλλά όχι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τη στιγμή μάλιστα που επί δύο χρόνια αντιμετωπίζουν την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα. Το Μαξίμου θέλει συνεπώς να φτιάξει την εικόνα του σε αυτό το εκλογικό κοινό.
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα ενδεχομένως να τοποθετηθεί σήμερα στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για θέματα μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογα βεβαίως και με την πορεία της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα. Στόχος προφανώς είναι να δείξει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νομοσχέδιο όμως έχει και αδικίες που δεν έχουν διορθωθεί παρά τα σχεδόν 12.000 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση και παρότι οι γαλάζιοι βουλευτές μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής έχουν βομβαρδιστεί με παράπονα, συγκεκριμένα για το άρθρο 53.
Το άρθρο αυτό υποτίθεται θα διορθωνε αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους Απόφοιτους ΑΣΣΥ (Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών υπαξιωματικών). Όμως εντάσσει στη ρύθμιση μόνο τους εισαχθεντες το 1992 και 1993 και αφήνει εκτός τους εισαχθεντες το 1994 και 1995. Αυτό σημαίνει ότι θα προαχθουν πέντε χρόνια αργότερα από ο, τι κανονικά θα έπρεπε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συνταξιοδοτικά τους κλπ.
Για το θέμα είχε ερωτηθεί και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει για την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί ότι δεν το γνώριζε και είχε δεσμευτεί να το διερευνήσει, δηλώνοντας ότι στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων πρέπει “τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που προσφέρουν τόσο σημαντική υπηρεσία στην πατρίδα, να αισθάνονται ότι και η πατρίδα τους τιμά”...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου