Καταργήσεις πλήθους επιδοτήσεων και αυξήσεις σε πολλά από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φέρνουν τα «μέτρα... στήριξης της κοινωνίας» που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τον μήνα Φεβρουάριο. Ο κ. Σκρέκας έπαιξε ως συνήθως την κασέτα για την κυβέρνηση που «συνεχίζει αταλάντευτα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση», αλλά από τις ανακοινώσεις απουσίαζαν ολόκληρες κατηγορίες εκατομμυρίων καταναλωτών, ενώ η πολύ χαμηλή επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα θα προκαλέσει αύξηση σε χιλιάδες νοικοκυριά συγκεκριμένων τιμολογίων εκτός ΔΕΗ. Προκειμένου να δικαιολογήσει όλα τα παραπάνω επικαλέστηκε αορίστως την πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και τα μειωμένα τιμολόγια των προμηθευτών ρεύματος για τον Φεβρουάριο:
● Απουσίαζαν εντελώς από την ανακοίνωση οι 700.000 καταναλωτές φυσικού αερίου στους οποίους τον Ιανουάριο είχε δώσει επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.
● Απουσίαζαν οι εμπορικοί καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 Kva και οι φούρνοι για τους οποίους τον Ιανουάριο είχε δώσει επιδότηση 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Επιχειρήσεις
Στη χθεσινή ανακοίνωση υπήρχε αναφορά για επιδότηση 20 ευρώ σε «όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης». Πρόκειται για μείωση επιδότησης 93,1% την ώρα που τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος μειώθηκαν κατά 65%, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα. Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία ο υπουργός είχε πει πριν από έναν χρόνο ότι περιλαμβάνει 1.240.000 επιχειρήσεις.
● Μείωση 87,9% προβλέπεται όμως και για το 90% των νοικοκυριών με κατανάλωση κάτω της μισής μεγαβατώρας (500 κιλοβατώρες) ανά μήνα. Η επιδότηση πέφτει από τα 330 στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (4 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Η μείωση της επιδότησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για όποιον δεν καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση κατά 15% - παρά το γεγονός ότι η καταμέτρηση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και περνούν μήνες για να βγει η εκκαθάριση.
● Μείωση επιδότησης 76,7% προβλέπεται ακόμη και για τις ευάλωτες κατηγορίες που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς πέφτει στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 378 ευρώ τον Ιανουάριο.
● Για τους αγρότες επίσης η επιδότηση πέφτει κατά 87,9% από τα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιανουάριο στα 40 ευρώ τον Φεβρουάριο.
● Μια ειδική κατηγορία, όπως έγραψε και χθες η «Εφ.Συν.» για «τις μειώσεις που φέρνουν αυξήσεις», είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που είναι πελάτες άλλων εταιρειών προμήθειας πλην της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είχε πολύ υψηλά τιμολόγια τον Ιανουάριο και τα μείωσε δραστικά τον Φεβρουάριο από τα 489 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα 199. Με αυτό το δεδομένο, αρκούσε η επιδότηση των 40 ευρώ για να έρθει η τελική χρέωση στα 159 ευρώ ή 15,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα – δηλαδή ακριβώς όση ήταν τους προηγούμενους μήνες. Πολλές από τις άλλες εταιρείες όμως δεν μείωσαν όσο η ΔΕΗ καθώς ήταν αρκετά φτηνότερες τον Ιανουάριο. Το αποτέλεσμα θα είναι οι πελάτες άλλων εταιρειών να δουν αυξήσεις 70%, 80% ή και παραπάνω λόγω της μειωμένης επιδότησης.
Ετσι, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, το συνολικό κόστος της επιδότησης θα είναι τον Φεβρουάριο 95 εκατομμύρια έναντι 840 τον Ιανουάριο (-88,7%). «Τον πιο ψυχρό, όπως φαίνεται, μήνα του χειμώνα η κυβέρνηση επιλέγει να μειώσει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και να τιμωρήσει τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση», επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι για την ενέργεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος και Πέτη Πέρκα. Σημειώνουν ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για ολόκληρο τον Ιανουάριο, με 191,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 17 ευρώ πάνω από τη 2η Ιταλία, ενώ σήμερα «σκοράρει» στα 201,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα...
Αρης Χατζηγεωργίου
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.