16.2.23

Τα παράλογα με τα άλογα...


Πέτρος Κατσάκος

Με περισσή υπερηφάνεια ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε τη βράβευσή του από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας για την ανασύσταση της Ίλης του Ελληνικού Ιππικού, που «θα την καμαρώσει όλη η Ελλάδα στη φετινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου». Όλα αυτά μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη... δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού ότι η χώρα μας χρειάζεται προσαρμογή του νομικού πλαισίου ώστε να προστατεύει και τα ιπποειδή.

Στη χώρα, λοιπόν, που δεν διαθέτει θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ιπποειδών, στη χώρα που τα ιπποειδή εργασίας πεθαίνουν δουλεύοντας, στη χώρα που με καθυστέρηση δεκατεσσάρων ετών αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταγραφή τους, στη χώρα που μεταφέρονται με όλους τους παράνομους τρόπους με την ανοχή του ελεγκτικού μηχανισμού, στη χώρα που δεν έχει δοθεί καμία κρατική βοήθεια για τη σίτιση και την περίθαλψη των κακοποιημένων ιπποειδών, σ’ αυτήν την ίδια χώρα η δική σας πολιτική ηγεσία με απευθείας ανάθεση διαθέτει χιλιάδες ευρώ για αγορά αλόγων που θα χρησιμοποιηθούν από τον Στρατό ως εργαλεία για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Σ’ αυτή λοιπόν τη χώρα που ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων βραβεύεται για την ανασύσταση του Ιππικού, ο πρωθυπουργός ακόμα να απαντήσει στο καίριο ερώτημα που του έχει θέσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις», αν αξίζει σ’ αυτά τα έμβια όντα «να μετατραπούν σε στρατιωτικά εξαρτήματα που θα παρελάσουν ικανοποιώντας ανθρώπινες αρχηγικές ματαιοδοξίες».

Καλό θα ήταν κάποιος να μας εξηγήσει γιατί χρειάζεται στον 21ο αιώνα να εκπαιδευτούν άλογα για να μην φοβούνται. Θα πάνε στον πόλεμο; Αρκετά δεν μας έχουν προσφέρει; Στην πλάτη τους χτίσαμε, πολεμήσαμε, οργώσαμε, θεραπευτήκαμε. Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευσή τους; Αρκετή ταπείνωση έχουν υποστεί στη χώρα μας...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: