Την ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση ακρίβειας επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, μετά την προκλητική εμφάνιση... του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή όπου πανηγύριζε για τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις για τα πενιχρά market pass. Ο Γιάννης Οικονόμου, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, αντιμετώπιση τη συζήτηση για το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού ως… περιοδικό φαινόμενο.
Μπορεί ο Άδωνης Γεωργιάδης να στήνει επικοινωνιακά σόου γύρω από τις «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, και ο ίδιος να επέλεξε να αφιερώσει μεγάλο μέρος της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών στο «διευρυμένο καλάθι του νοικοκυριού», όμως όταν το documentonews.gr ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού ενόψη της Καθαράς Δευτέρας, ο Γιάννης Οικονόμου δεν μπόρεσε να κρύψει την αναλγησία που διακρίνει την κυβερνητική οπτική.
«Τελικά το σαρακοστιανό τραπέζι είναι φθηνότερο που λέει ο Άδωνης Γεωργιάδης ή ακριβότερο που λέει ο ΙΝΚΑ; Και για την μελέτη της ΙΜΕ ΓΣΒΕΕ, που δείχνει τον έναν στους δύο πολίτες μετά τις 18 του μήνα να μην έχουν χρήματα…» ζητήσαμε από τον κυβερνητικό να πάρει θέση για την πρωινή διένεξη του υπουργού Ανάπτυξης με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, αλλά και για την πρόσφατη έρευνα-κόλαφο για το εισόδημα των πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως λίγες ώρες νωρίτερα, μετά τις ανακοινώσεις Γεωργιάδη για το νέο «σαρακοστιανό καλάθι» που ακολούθησε η «αυτοψία» του στη Βαρβάκειο αγορά, προκάλεσε καταναλωτές και ενώσεις με τις δηλώσεις του πως οι τιμές των προϊόντων είναι ένα με δύο ευρώ κάτω από τις αντίστοιχες για το 2022. Άμεσα, το ΙΝΚΑ προχώρησε σε μία απάντηση-ράπισμα, τονίζοντας ξεκάθαρα πως «οι τιμές δεν έπεσαν αλλά ανέβηκαν σε βαθμό που ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τα σαρακοστιανά αλλά ούτε καν τα υπόλοιπα προϊόντα της διατροφής του». Χαρακτήρισε δε ως επικοινωνιακά τεχνάσματα «τα καλάθια του νοικοκυριού και τα επιδόματα φτώχειας», ζητώντας άμεσες λύσεις, επικαλούμενο και την έρευνα της ΓΣΒΕΕ, που καταγράφει το 53% των πολιτών να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Για το σαρακοστιανό τραπέζι, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και από το καλάθι του νοικοκυριού, που διευρύνεται, αλλά και από αυτά που σας είπα για τη συμφωνία με τη Βαρβάκειο και την Ιχθυαγορά, ότι υπάρχουν τιμές πολλές από τις οποίες είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι» δήλωσε ο Γ. Οικονόμου, παίρνοντας θέση στο πλευρό του Αδ. Γεωργιάδη, και επεκτείνοντας στη συνέχεια την πρόκληση.
«Αυτή η συζήτηση για το σαρακοστιανό, για το πασχαλινό τραπέζι επαναλαμβάνεται περίπου ίδια κάθε χρόνο» σχολίασε για τις διαμαρτυρίες για το ύψος των τιμών στην αγορά, συμπληρώνοντας πως «από εκεί και πέρα η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε ότι προβλέπεται, μέσα στα εργαλεία που έχουμε διαμορφώσει για να υπάρχει επαρκεια αγαθών στην αγορά. Να υπάρχουν τιμές που να μπορεί ο κόσμος να ανταπεξέλθει και να ανταποκριθεί. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Για το κλείσιμο της απάντησής του πάντως, κράτησε έναν… αστερίσκο, προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ποτέ ότι υπάρχει ζήτημα ακρίβειας λόγω των εισαγόμενων κρίσεων, και ότι πολύς κόσμος προφανώς και δυσκολεύεται», υποστηρίζοντας πως για αυτόν τον λόγο «έχουμε πάρει και εξακολουθούμε να παίρνουμε και να εφαρμόζουμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας, κυρίως εκείνων που είναι οι πιο ευάλωτοι»...
Μηνάς Κωνσταντίνου
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου