1.2.23

Η «ακτινογραφία» της απόφασης ΣΥΡΙΖΑ...


Στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των κρατών μελών... της» εφάρμοσε χθες για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την απόφασή του να μην συμμετάσχει στις ψηφοφορίες της Βουλής στη βάση των σχετικών ανακοινώσεων που είχε κάνει λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο.

Η πολιτική αυτή επιλογή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνει κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την βούλησή της να μην νομιμοποιήσει την πρωτοφανή κυβερνητική εκτροπή με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις την οποία μάλιστα με την στάση τους νομιμοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή οι 156 βουλευτές της συμπολίτευσης στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Στην Κουμουνδούρου εξηγούν πως αφού ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης εξάντλησε όλα τα θεσμικά του όπλα για την αποκάλυψη της αλήθειας στο σκάνδαλο των υποκλοπών με κορύφωση την πρόταση δυσπιστίας θα απόσχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ελέγχεται. Επομένως, όπως επισημαίνουν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συμμετέχουν κανονικά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, θα λαμβάνουν μέρος στις επιτροπές και στις συζητήσεις θα διατυπώνουν τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά θα αποσύρονται από τις ψηφοφορίες. Με μοναδική εξαίρεση το νομοθετικό πλαίσιο που προτίθεται -όπως λέει- να φέρει η κυβέρνηση ώστε να ανακόψει την προσπάθεια να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί. Σ’ αυτήν την περίπτωση δε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καθορίσει την ψήφο του αναλόγως του περιεχομένου της πρότασης της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο Ζάππειο ζήτησε χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα στη διάλυση της Βουλής και να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει, το λιγότερο εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, δηλαδή ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ηθικά και πολιτικά έκπτωτη και τονίζει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε λεπτό παραπάνω για να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν άμεσα στων ελληνικό λαό. Διευκρινίζει δε ότι θα είναι ακριβώς ο ελληνικός λαός που θα απαντήσει στο ερώτημα που έχει τεθεί στο κοινοβούλιο και στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης: Με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε σύσκεψη του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου και συζητήθηκε η σχετική απόφαση. Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συζήτησε σε συσκέψεις στελεχών την συγκεκριμένη ιδέα, όμως αυτή φαίνεται πως ωρίμασε μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόταση δυσπιστίας και την διαπίστωση πως οι 156 βουλευτές της ΝΔ μετέτρεψαν το προσωπικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη σε συνολικό πρόβλημα της παράταξής τους αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη που τούς αναλογεί για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε σχέση με την απόφαση για αποχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ψηφοφορίες στη Βουλή διατυπώθηκαν μεμονωμένες αμφιβολίες από στελέχη οι οποίες όμως ξεπεράστηκαν όταν αναπτύχθηκε η επιχειρηματολογία της ηγεσίας...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: