12.2.23

Μειώνουν τη θέρμανση λόγω ακρίβειας...

 Σημαντική μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και της απουσίας ουσιαστικής στήριξης των πολιτών. Η αδυναμία στήριξης των νοικοκυριών είχε ως αποτέλεσμα...
συνολικά για το 2022 να γίνουν 430.000 αποκοπές ρεύματος. Δηλαδή περίπου 35.000 αποκοπές ρεύματος τον μήνα. Το ερώτημα όμως είναι, έναν χρόνο και πέντε μήνες από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και την εκτόξευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, με την Ελλάδα να έχει για αρκετούς μήνες την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, με ποιον τρόπο οι πολίτες μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος.


 

Είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία πως τα νοικοκυριά άρχισαν να μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος στα σπίτια τους ακόμα περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. Άρα και τις ανάγκες σε θέρμανση. Αν και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας συνεισφέρει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, τελικά λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας, μεγεθύνοντας τις ανισότητες και το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Ενεργειακοί επιθεωρητές αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες τα νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς απαραίτητα να προχωρούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, απλά ανάβουν λιγότερο το ρεύμα στα σπίτια τους.
Όπως διαπιστώνεται από τη μελέτη των δελτίων ενέργειας των τελευταίων μηνών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), από τον Ιούλιο του 2022 καταγράφεται κατακόρυφη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Κατά 11,78% ήταν μειωμένη η ζήτηση ενέργειας τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Κατά 13,17% μειωμένη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η πορεία αυτή, με διακυμάνσεις, συνεχίζεται μέχρι τέλος του έτους, όπου καταγράφεται μείωση κατά 15,6% της ζήτησης τον μήνα Δεκέμβριο. Με ενδιαφέρον βέβαια αναμένονται και τα νέα στοιχεία για τον μήνα Ιανουάριο, όταν και καταγράφεται μείωση στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, σε σχέση με τις τιμές των μηνών του προηγούμενου έτους.


Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως σε ενημερωτικό σημείωμά του το Green Tank με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση: Οι επιδόσεις της Ελλάδας ως προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της στα μισά της διαδρομής», η Ελλάδα καταγράφει «μείωση κατά 11,4% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας το πρώτο δίμηνο (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022) εφαρμογής του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε.-27, ο οποίος επιδιώκει τη μείωση κατά 10% κάθε μήνα για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2017-2021». Παράλληλα, καταγράφεται «μείωση κατά 13,8% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο στις ώρες αιχμής σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος 2022) εφαρμογής του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε.-27, ο οποίος θεσπίζει μείωση κατά 5% της ακαθάριστης κατανάλωσης όλες τις ώρες αιχμής για το τετράμηνο Δεκεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με ένα σενάριο αναφοράς. Το τελευταίο παραμένει απροσδιόριστο έως τώρα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και τα ιστορικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας 2017-2021».

Σημαντικές καθυστερήσεις στο Εξοικονομώ
Παρά το αφήγημα της κυβέρνησης για ενεργοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, τα στοιχεία σε σχέση με την επίτευξη των στόχων είναι απογοητευτικά. Πολιτικοί μηχανικοί αναφέρουν πως η απορρόφηση των κονδυλίων γίνεται με αργούς ρυθμούς και ότι πολύ σημαντικές καθυστερήσεις καταγράφονται στο πρόγραμμα του 2021. Το πρόβλημα της εξοικονόμησης ενέργειας είναι πολύ σημαντικό με την ενεργειακή κρίση να απειλεί τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναλυτές αναφέρουν πως πλέον υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ σε σχέση με τα νοικοκυριά εκτιμούν ότι οι πόροι θα πρέπει να διπλασιαστούν. Τα προγράμματα να γίνουν πιο απλά και φιλικά στην κοινωνία και να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

«Οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις γενικότερες αυξήσεις των τιμών έχουν οδηγήσει τους περισσότερους στον δραστικό περιορισμό της ενέργειας που χρησιμοποιούν για θέρμανση. Παρεμβάσεις όπως το Εξοικονομώ 2021, που θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό και έστω για περιορισμένο αριθμό συμπολιτών μας να αμβλύνουν τις κοινωνικές συνέπειες, ουσιαστικά δεν έχουν προχωρήσει λόγω παγώματος στην εκταμίευση των κονδυλίων» αναφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Νίκος Ανδρεαδάκης, Α' αντιπρόεδρος στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, για την άνοιξη έχει μεταθέσει η κυβέρνηση την έναρξη του προγράμματος για την επιδότηση των ηλιακών θερμοσιφώνων, καθώς και το πρόγραμμα της επιδότησης των φωτοβολταϊκών στις στέγες με μπαταρίες, δηλαδή με δυνατότητα αποθήκευσης. Από το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Ενέργειας, θα επωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: