Επικοινωνιακή διαχείριση και στο τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας το οποίο πλήττει εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα έχει... επιφυλάξει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως φάνηκε και κατά τη χθεσινή «αυτοψία» του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στη Βαρβάκειο, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ινστιτούτου Καταναλωτή. Αποτέλεσμα είναι η κατάσταση να χειροτερεύει κάθε μέρα και περισσότερο, με τις τιμές των τροφίμων να αποτελούν τη χαριστική βολή για τους καταναλωτές μέσα στην ενεργειακή κρίση, ενώ το market pass αποτελεί μία επιπλέον κοροϊδία για τους πολίτες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο μέτρο να επιτείνει τις ήδη δυσθεώρητες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στο αποτυχημένο μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού», το οποίο έρχεται να επεκταθεί σε κάθε εποχή ενόσω η αισχροκέρδεια συνεχίζεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν την εκρηκτική κατάσταση στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα από το 13,5% του Σεπτεμβρίου έφτασε στο 14,8% τον Οκτώβριο του 2022, άγγιξε το 15% τον Νοέμβριο, για να κορυφωθεί στο 15,5% τον Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο βρέθηκε στο 15,4%, κάτι το οποίο δείχνει ότι συνεχίζεται η μεγάλη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Αναφορικά με τα πλέον πρόσφατα αυτά στοιχεία, μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις που καταγράφονται στον κλάδο των τροφίμων: Αυξήθηκαν κατά 25% οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, κατά 23,1% στα έλαια, κατά 19% στα κρέατα, κατά 18,6% στα δημητριακά και κατά 15,7% στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Αυξημένες ήταν οι τιμές και στα λαχανικά κατά 11%.
Το σόου Γεωργιάδη και η οξύτατη αντίδραση των καταναλωτών
Παράλληλα, ο Άδ. Γεωργιάδης συνεχίζει το προσωπικό επικοινωνιακό του σόου. Αφού ανακοίνωσε το νέο σαρακοστιανό «καλάθι», βγήκε να πραγματοποιήσει «αυτοψία» στη Βαρβάκειο το πρωί της Πέμπτης, με τις κάμερες να τον ακολουθούν καταγράφοντας τις δηλώσεις του.
Μεταξύ άλλων, ο Γεωργιάδης είπε ότι οι τιμές είναι 1 με 2 ευρώ κάτω σε σχέση με το 2022 στα σαρακοστιανά προϊόντα, «προκειμένου όλοι να έχουν πρόσβαση σε ένα οικονομικό τραπέζι», λαμβάνοντας άμεση απάντηση από το ΙΝΚΑ.
Σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπενθυμίζοντάς του ότι η Ελλάδα «δεν είναι μόνο η Βαρβάκειος», συγκρίνοντας την επίσκεψή του στην αγορά με γνωστό ανέκδοτο του Χότζα.
«Κύριε υπουργέ και υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι τιμές δεν έπεσαν, αλλά ανέβηκαν σε βαθμό που ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τα σαρακοστιανά αλλά ούτε καν τα υπόλοιπα προϊόντα της διατροφής του» επισημαίνει το ΙΝΚΑ σε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας επικοινωνιακά τεχνάσματα «τα καλάθια του νοικοκυριού και τα επιδόματα φτώχειας».
«Δώστε λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του πολίτη καταναλωτή και της κοινωνίας. Το 53% των πολιτών καταναλωτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως δείχνουν οι έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και ότι έως τις 18 του κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ προς τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Αναφορικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 7% τον Ιανουάριο, από 7,2% τον Δεκέμβριο του 2022, 8,5% τον Νοέμβριο και 9,1% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης παρέμεινε σε πτωτική τροχιά για τέταρτο μήνα, μετά το 12% του Σεπτεμβρίου.
Ακριβότερο το σαρακοστιανό τραπέζι
Πάντως, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Φέτος η λαγάνα αναμένεται να κοστίσει στον καταναλωτή από 3,50 έως 5 ευρώ. Πέρσι στα αρτοποιεία πωλούνταν από 3 έως 3,5 ευρώ, ενώ το 2021 κόστιζε μόνο 2,30 έως 3 ευρώ.
Ο χαλβάς θα κοστίσει φέτος από 6,5 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο άσπρος ταραμάς έχει πια ξεφύγει στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.
Το χταπόδι πωλείται ήδη στα ιχθυοπωλεία 22 ευρώ το κιλό, από 18-19 ευρώ που ήταν πέρυσι, ενώ την Καθαρά Δευτέρα η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τα 25 ευρώ. Αντίστοιχα, τα θράψαλα κοστίζουν 11-13 ευρώ το κιλό, το καλαμάρι 20-22 ευρώ, όταν η τιμή του πέρυσι ξεκινούσε από τα 17 ευρώ το κιλό.
Διπλάσια είναι η τιμή για το ελληνικό γαριδάκι, καθώς θα αγγίξει τα 7 με 8 ευρώ, όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε τα 4 ευρώ.
Ακριβότερες είναι και οι κατεψυγμένες γαρίδες, καθώς οι μικρές πωλούνται έναντι 18 ευρώ το κιλό, από 12 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, και οι μεγάλες 20 ευρώ, από 15 ευρώ πέρυσι.
Οι γυαλιστερές φτάνουν τα 24 ευρώ, ενώ τα μύδια από τα 5 ευρώ πέρυσι, φέτος κινούνται στην περιοχή των 6-7 ευρώ το κιλό...
Γιάννης Αγουρίδης
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου