19.2.23

Πόσο θωρακισμένα είναι τα σπίτια μας απέναντι σ' έναν σεισμό;...

Eπειδή ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, αλλά πάντα είναι χρήσιμο να κάνεις ό,τι μπορείς για να γλιτώνεις τα χειρότερα (πρόβλεψη λέγεται), σκεφτήκαμε πως θα είχε ένα ενδιαφέρον να μάθουμε


α) υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε την αντισεισμική ικανότητα του κτιρίου μας;
β) μπορούμε... να την επηρεάσουμε με πρωτοβουλίες που παίρνουμε;
γ) εφόσον διαπιστωθεί πως υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να το ‘φτιάξουμε’;
Με την ευκαιρία, στην επικοινωνία που είχα με πολιτικό μηχανικό που έχει 30 χρόνια εμπειρίας σε στατικές μελέτες (θα αναφέρεται ως Κ.Α., καθώς θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του)-, ρώτησα και κάποια άλλα πράγματα.

Όπως ποια κτίρια θεωρούνται ως τα πιο ευάλωτα στην Ελλάδα σε περίπτωση σεισμού και τι οφείλουμε να κάνουμε οι ιδιοκτήτες -ούτως ή άλλως- για να έχουμε κυριολεκτικά το κεφάλι μας ήσυχο.

“Παλαιότερα θυμάμαι υδραυλικούς να περνούν τις αποχετεύσεις μέσα από τις κολόνες, για αισθητικούς λόγους -να μη χαλάει την όψη. Ή ηλεκτρολόγους που τρυπούσαν τα δοκάρια για να περάσουν τα καλώδια.

Είναι πράγματα που δεν γίνονται εδώ και πολλά χρόνια”.

Αν ‘φτιάξω’ ένα εξτρά δωμάτιο επηρεάζω την στατικότητα του κτιρίου; “Όσο πιο πυκνή είναι μια τοιχοποιία, τόσο περισσότερο ‘ανακουφίζει’ το κτίριο. Δεν το επιβαρύνει”.

Αν ρίξω έναν τοίχο στο διαμέρισμα μου; “Έχω διαβάσει πως στην Τουρκία επειδή δεν βόλευε κολόνα (υποστύλωμα) αρχιτεκτονικά γιατί ήταν στη μέση του δωματίου ή του καταστήματος, την "έκοβαν". Αυτές είναι εγκληματικές παρεμβάσεις. Στην Ελλάδα, ακόμα και αν δεν έχεις συμβουλευτεί μηχανικό, δεν θα βρεις και τεχνίτη που θα κόψει υποστυλώματα/δοκάρια/θεμέλια, μόλις καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Για να γίνει η όποια επέμβαση σε θεμέλιο, γίνεται μελέτη ώστε να προκύψει πώς και πού θα μεταφερθούν τα φορτία. Όλα γίνονται, αλλά όχι αυθαίρετα”.

Επιβεβαιώνω καθώς τα 10 άτομα που έχουν έλθει σπίτι μου για να με ενημερώσουν αν μπορώ να μειώσω το μήκος του πιο άχρηστου διακοσμητικού τοίχου, στην ιστορία των κατασκευών, τσέκαραν αν πρόκειται για κολόνα. Δηλαδή, βασικό στοιχείο του σκελετού του κτιρίου.

Ο ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Οι πολιτικοί μηχανικοί που αναλαμβάνουν τις στατικές μελέτες, παίρνουν την πλήρη ευθύνη όχι μόνο των περιουσιών, αλλά και των ζωών των ανθρώπων που αγοράζουν σπίτια, διαμερίσματα ή όποιους άλλους χώρους σε οικοδομές.

“Η στατική μελέτη είναι η μελέτη για τον οργανισμό του κτιρίου που φέρει τα φορτία. Με λίγα λόγια τον σκελετό.

Είναι η ραχοκοκαλιά, η ουσία κάθε κτιρίου. Άσχετα από το αν θα είναι ωραίο ή άσχημο, σημασία έχει να είναι ασφαλές, σύμφωνα με τους κανονισμούς που υπάρχουν στη χώρα. Ο σκελετός μπορεί να είναι από σίδερο ή μεταλλικός ή από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετό) ή από φέρουσα τοιχοποιία για χαμηλά κτίρια -κάτι που προβλέπεται στον Ευρωκώδικα.

Γενικά όπως συχνότερα βλέπουμε στις Σκανδιναβικές χώρες και στις ΗΠΑ, υπάρχουν ξύλινες κατασκευές που είναι αντισεισμικές. Δεν μπορεί όμως, ένα δεκαόροφο κτίριο να είναι ξύλινο.

Στην Ελλάδα, όταν οι μηχανικοί μελετούμε ένα κτίριο, επειδή έχουμε μεγάλη βιομηχανία σκυροδέματος και πολύ καλής ποιότητας τσιμέντα, έχουμε πολλά κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο χάλυβας δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα φθηνός.

Επίσης, δεν είναι ευρεία η χρήση μεταλλικών κατασκευών -τις χρησιμοποιούμε περισσότερο για επαγγελματικά κτίρια κλπ. Έχει διαπιστωθεί πως έχουν καλύτερη συμπεριφορά στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα στα ψηλά κτίρια”.

Ήλθε η ώρα για την πρώτη ‘παρένθεση’.

Ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός (ΕΑΚ) ανήκει στους καλύτερους της Ευρώπης και του κόσμου -δεν το λέω εγώ, το λένε πολιτικοί μηχανικοί. Έχει ως προτεραιότητα την ανέγερση όσο πιο ανθεκτικών κατασκευών γίνεται, με στόχο να αποτραπεί η απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

Στην Ιαπωνία (όπου δημιουργήθηκε η πρώτη σεισμολογική επιστημονική κοινότητα του πλανήτη και μέχρι σήμερα έχει ηγετικό ρόλο) των πολλών περισσότερων και πιο ισχυρών σεισμών, το ζητούμενο του πιο πρόσφατου κανονισμού είναι και η διατήρηση των κτιρίων -ώστε να αποφευχθούν οικονομικές απώλειες.


“Η θέσπιση ενός κατώτερου επιπέδου ασφαλείας που πρέπει να πληρούν οι κατασκευές είναι το βασικό μέτρο αντισεισμικής προστασίας” λέει ο Κ.Α. “βασική παράμετρος είναι να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες κάθε εποχής, βάσει και των εξελίξεων στη μελέτη των γεωλογικών και σεισμολογικών φαινομένων και με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που ενσωματώνουν τη νεότερη γνώση".

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: