Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και νέα δράση με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου.
Αγωνία και για την τύχη του Λευκού Πύργου εκτός αυτής που προδιαγράφεται για πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας με τον νόμο που προωθεί το ΥΠΠΟΑ για μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Με... σαρκαστικά σχόλια αντιμετωπίζουν το θέμα οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι αναρωτιούνται αν το μέλλον του μνημείου και του Μουσείου της Ιστορίας Πόλεως Θεσσαλονίκης είναι να διοργανώνονται στην οροφή του κοσμικά γεγονότα και γάμοι.
«Δεν κατάφεραν να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω στη Ροτόντα, τώρα προσπαθούν να τα καταφέρουν στον Λευκό Πύργο», λέει στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και ο Γιάννης Καρλιάμπας, πρόεδρος του Παραρτήματος Μακεδονίας-Θράκης του ΣΕΑ, προσθέτει ότι «η ασάφεια που υπάρχει στον νόμο δημιουργεί αγωνία για το μνημείο καθώς αυτό μεν ανήκει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, ωστόσο τη διαχείριση της έκθεσης που αναπτύσσεται εκεί την έχει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού».
«Δόθηκαν πολλές μάχες για να κατοχυρωθεί ότι η Ροτόντα και ο Λευκός Πύργος είναι μνημεία, στη διαχείριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και οι σύγχρονες χρήσεις τους πρέπει να συνάδουν με τον χαρακτήρα τους. Για τη Ροτόντα το θέμα άνοιξε ξανά πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Εκκλησίας και ευτυχώς δεν ευοδώθηκε, για τον Λευκό Πύργο όμως ανοίγει με πρωτοβουλία της ίδιας της υπουργού», προσθέτει η κ. Κουτσούμπα.
Σε συνέχεια αυτών των παρατηρήσεων αναρωτιέται «το μνημείο-τοπόσημο της Θεσσαλονίκης θα γίνει χώρος για πολυτελείς γάμους και βαφτίσεις;», για να απαντήσει η ίδια: «Αν κρίνουμε από το τι κάνουν τα μουσεία του εξωτερικού, που ανερυθρίαστα προβάλλει ως πρότυπο η ίδια υπουργός, μπορεί να συμβούν και πολύ χειρότερα!».
Χθες είχαμε μαζική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και νέα δράση με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια διανομή στο κέντρο της πόλης ενημερωτικού υλικού, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται την Κυριακή 12/2, πανελλαδική μέρα δράσης για τα δημόσια μουσεία και τη Δευτέρα 13/2, μέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου. Η παρέμβαση που έκανε εντύπωση ήταν οι μαύρες κορδέλες με τις οποίες «ντύθηκαν» τα αντίγραφα των Incadadas που βρίσκονται στο αίθριο του μουσείου.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν χθες ήταν το «Μενδώνη-Μητσοτάκη, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Δημόσια μουσεία, ανοιχτά μνημεία, ο πολιτισμός δεν είναι συντεχνία», «Τα μουσεία είναι του λαού και όχι σαλονάκια του κάθε υπουργού», «Γάμοι-βαφτίσεις στον Πύργο τον Λευκό, κηδείες-δεξιώσεις και στο Βυζαντινό», στηλίτευαν την εμπορευματική λογική που εισάγει το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ. Στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν για συμπαράσταση ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Διονύσης Τσακνής -υποψήφιος με το ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές- και η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου