22.2.23

Η Ιστορία μάς αφορά...


Κατά σατανική σύμπτωση τη μέρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεστόμιζε πως ο ύμνος του ΕΑΜ θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τους εμφύλιους διχασμούς ξεκινούσε και το δεκαήμερο εκδηλώσεων που οργανώνουν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Φυσικά οι πολλές υποχρεώσεις και συνεντεύξεις του, όπως π.χ. στο Ράδιο Καψούρα, δεν του άφησαν χρόνο να επισκεφτεί την ενδιαφέρουσα έκθεση στο... Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ). Ισως και να την απέφυγε για να μην του ξυπνήσει δυσάρεστες μνήμες από τότε που ήταν έξι μηνών πολιτικός εξόριστος.

Για να μιλήσουμε σοβαρά, η σπίλωση των αγώνων του ΕΑΜ, που ιδρύθηκε ως ομάδα αντίστασης κατά των ναζί, δεν έχει μόνο την προφανή εξήγηση ότι η ΝΔ θέλει να υφαρπάξει

από τους Φαηλοτζήμερους τις ψήφους των ακροδεξιών. Ο ιστορικός αναθεωρητισμός αποτελεί μεθοδευμένο σχέδιο που ευλόγησε ο Στάθης Καλύβας στην ανεκδιήγητη σειρά «Καταστροφές και θρίαμβοι», όπου απομόνωνε γεγονότα εξοβελίζοντας τη σχέση αιτίου και αιτιατού και αγνοώντας ότι η Ιστορία είναι ζωντανό παλίμψηστο. Εκεί ως «λαγός» είχε υποστηρίξει ότι η εξάπλωση του ΕΑΜ οφείλεται στο ότι οι κομμουνιστές ήξεραν πώς να κινούνται σε συνθήκες παρανομίας.

Δεν περιμέναμε φυσικά να έχουν διαβάσει Σκαρίμπα: «Μα ξαφνικά κάτι έσπασε κι ο ωροδείχτης κινήθηκε. Δεν έδειχνε τώρα πια δευτερόλεπτα παρά φωτιές και ηρώα. Η λευτεριά –στήλη φωτός μες στα σκότη μας– με υψωμένο το δόρυ της συλλάβισε το παρθένο όνομά της: ΕΑΜ… ΕΑΜ αναβόησε απ’ άκρο σ’ άκρο η Ελλάδα. Η ιστορία ανατράπηκε». Κι αν κάποιος αντιτείνει ότι ο ιδιόρρυθμος συγγραφέας διακατέχεται από υποκειμενικότητα, τα τεκμήρια και οι μαρτυρίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η Ιστορία δεν είναι μονοπώλιο κανενός, ως επιστήμη έχει κανόνες και υπερβαίνει τις ιδεολογίες.

Αυτό το βασικό χαρακτηριστικό της ανέδειξαν οι εκδηλώσεις των ΑΣΚΙ, που βγήκαν με περιπάτους στους δρόμους και διέρρηξαν τις σιωπές για περιόδους που παρέμεναν αχαρτογράφητες. Οπως οι περιπέτειες της Εθνικής Αντίστασης μέχρι να αναγνωριστεί, η σχέση των προσφύγων με την Αριστερά, τα 30 χρόνια της αλβανικής μετανάστευσης, τα βασανιστήρια και οι μνήμες που, σε συνδυασμό με το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη «Δυναμική αντίσταση», διαψεύδουν τον Αγγελο Συρίγο για τη μη συμβολή του φοιτητικού κινήματος και άλλων αντιδικτατορικών δράσεων στην πτώση της χούντας.

Το κεντρικό μότο των ΑΣΚΙ «Η Ιστορία μάς αφορά» επαληθεύεται ακόμη και στις περιπτώσεις που η επιστημονική σκαπάνη αποκαλύπτει κι άλλους χώρους υγειονομικής ταφής παραχωμένων σκελετών. Οπως το περιστατικό με τις σούβλες πάνω στην Ακρόπολη το 1854 εν μέσω αγγλογαλλικής κατοχής. Οπως σημείωνε η εφημερίδα «Αθηνά»: «Ποτέ συμπόσιον δεν εγένετο διά μεγαλυτέρας ευταξίας και ησυχίας. Τα φαγητά, οι οίνοι, τα γλυκίσματα, εν ενί λόγω άπαντα τα εδέσματα υπήρχον εκλεκτά και σπάνια. Η δημαρχία προσήνεγκε 1.000 οκάδας δαδιού διά φανούς, οίτινες την νύκταν εφώτιζον άπασαν την πόλιν του Κέκροπος».

Ας ελπίσουμε ότι ύστερα από 100 χρόνια δεν θα βρεθεί κάποιος ιστορικός που θα γράψει: «Με το δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 16.2.2023 γιορτάστηκαν οι άοκνες προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη να θωρακίσει τη δημοκρατία και να ανυψώσει την Ελλάδα σε παγκόσμιο καλλιτεχνικό κέντρο».

• Το ενδεχόμενο οι εκλογές να μεταφερθούν για τον Μάιο (14 ή 21) κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, με τις ευλογίες του Αμερικανού Σταν Γκρίνμπεργκ, επικοινωνιολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

• Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτό είναι τρεις:

• Πρώτον, οι τουρκικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου (αν δεν αναβληθούν λόγω των σεισμών).

• Δεύτερον, για μεγάλο διάστημα θα εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απόντα από την ψήφιση νομοσχεδίων με κοινωνικό αποτύπωμα.

• Τρίτον, πάρα πολλοί από τους νέους ψηφοφόρους (17-20) και τους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους (20-34), οι οποίοι ψηφίζουν κυρίως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα έχουν αποχωρήσει από τα αστικά κέντρα για εργασία στα νησιά. Αυτό που δεν υπολογίζουν στην κυβέρνηση είναι ότι κάθε μέρα που παραμένουν στην κυβέρνηση ο Μητσοτάκης και η ΝΔ αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Χρύσα Κακατσάκη (φιλόλογος ιστορικός Τέχνης)

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: