15.2.23

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν...


...για το «μυστικό γεύμα» Σχοινά με τον Μπιν Σαλμάν...

Τη δημοσιογραφική αποκάλυψη της ολλανδικής πλατφόρμας Follow the Money σε συνεργασία με το Reporters United και την «Εφ.Συν.» για το «μυστικό δείπνο» του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό και... διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέτουν με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σημειώνεται πως στη λίστα των προσκεκλημένων αναφέρεται και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατηγορούμενη για εμπλοκή στο σκάνδαλο Qatar-Gate, Εύα Καϊλή.
 
Όπως σημειώνουν οι ευρωβουλευτές «πέραν του αυτονόητου ζητήματος για το πλαίσιο και την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε ο Έλληνας Επίτροπος», θέτουν «το ερώτημα πιθανών άλλων μη δημοσιοποιημένων σημαντικών συναντήσεων, δεδομένου ότι στο δείπνο παρευρίσκονταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς και ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής  Αραβίας ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν». 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μεταναστευτικές ροές και η ενεργειακή κρίση δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογίες υπαναχώρησης από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της διαφάνειας και της λογοδοσίας με όρους διαφάνειας και προπάντων ειλικρίνειας, κατ’ αρχάς προς το εσωτερικό της Ένωσης και των Κρατών Μελών. 

Ειδικά υπό το φως του Qatar-Gate και της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΕΕ, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να χαράξουν ξεκάθαρες πολιτικές και κανόνες εμπλοκής, ειδικά σε ό,τι αφορά καθεστώτα, είτε έχουν πετρέλαιο και αφθονία μέσων, είτε όχι»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: