9.2.23

Τα «μαύρα ταμεία» της κυβέρνησης...


Άκρως σοβαρά ερωτήματα για τα «μαύρα ταμεία» που διαχειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή, για τα απόρρητα... κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζονται υπουργεία χωρίς καμία διαφάνεια και λογοδοσία, προκύπτουν από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του inside story που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου.

Η δημοσιογραφική έρευνα κάνει λόγο για εκρηκτική αύξηση των απόρρητων κονδυλίων που διατίθενται χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παράλληλα επισημαίνει ότι εκτός από την κατακόρυφη αύξηση «προστέθηκαν μυστικά κονδύλια ακόμα και σε υπουργεία που μέχρι πρότινος δεν είχαν τέτοιες δαπάνες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη διατέθηκαν μέσω των μυστικών κονδυλίων, περίπου, 280 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα ποσά που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην ΕΥΠ καταγράφεται αύξηση κατά 480% των μυστικών κονδυλίων που διαχειρίζεται η υπηρεσία πληροφοριών κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ από τα «μαύρα ταμεία» της κυβέρνησης πληρώθηκε και το παράνομο λογισμικό Predator, αναφέρει το ρεπορτάζ. 

Όπως αναφέρει το inside story, μελέτησε τους απολογισμούς εσόδων-εξόδων της κεντρικής διοίκησης (περιλαμβάνει υπουργεία, Προεδρία της Δημοκρατίας, Βουλή και Προεδρία της Κυβέρνησης), την τελευταία διαθέσιμης πενταετία, δηλαδή το 2017-2021, όπως συντάχθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κυρώθηκαν από τη Βουλή και διαπίστωσε τα εξής:

-Για το 2021 το ύψος των απόρρητων εξόδων είχε προϋπολογιστεί στα 54,2 εκατ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκε σχεδόν το διπλάσιο ποσό, δηλαδή 97,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απόκλιση της τάξης του 80%. Τα 97,5 εκατ. ευρώ είναι περίπου όσα δαπάνησαν για την ηλεκτρική ενέργεια όλου του έτους και τα 18 υπουργεία της χώρας μαζί με την Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Βουλή και την Προεδρία της Κυβέρνησης.

-Το 2021 είναι η δεύτερη χρονιά που τα απόρρητα έξοδα πλησίασαν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Το 2020 ξοδεύθηκαν 97,8 εκατ. ευρώ από τα 52,1 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί. Από το 2017 έως και το 2021 τα απόρρητα έξοδα ξεπέρασαν αθροιστικά τα 400 εκατ. ευρώ.

-Το 2021 απόρρητα κονδύλια διαχειρίζονταν τα υπουργεία (αλφαβητικά): Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Μετανάστευσης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη. Από το σύνολο των 97,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης, τα περισσότερα, δηλαδή τα 40,2 εκατ. ευρώ, δαπανήθηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πάνω από τα μισά από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης όπου υπάγεται και η Ελληνική Αστυνομία – μέχρι και το 2018 η ΕΛΑΣ υπαγόταν στους κωδικούς του υπουργείου Εσωτερικών), σχεδόν 40 εκατ. ήταν οι απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Άμυνας (η ΕΥΠ υπάγεται λογιστικά σε αυτό) και ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών με σχεδόν 15,5 εκατ. ευρώ.

-Από το 2020 (προηγουμένως δεν υπήρχαν αυτοί οι κωδικοί) πλην του υπουργείου Μετανάστευσης και πιο συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, απόρρητες δαπάνες για τις μεταναστευτικές ροές διαχειρίζονται τα υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Προστασίας του Πολίτη. Τα απόρρητα (δαπανηθέντα σύμφωνα με τον απολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) έξοδα για θέματα μετανάστευσης το 2020 ανήλθαν αθροιστικά στα 19 εκατ. ευρώ (τα 15 εκατ. πήγαν εκτάκτως στο Άμυνας, δηλαδή δεν είχαν προϋπολογιστεί καν) και το 2021 μειώθηκαν ελαφρώς στα περίπου 13 εκατ. ευρώ.

-Για δημόσια τάξη και ασφάλεια (περιλαμβάνονται τα απόρρητα έξοδα της ΕΥΠ, της Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης και του Λιμενικού/Ακτοφυλακής) το 2021 δαπανήθηκαν 54,3 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ κατά το εξεταζόμενο διάστημα 2017-2021. Το 2020 ήταν 50,1 εκατ. ευρώ και το 2019 45,1 εκατ. ευρώ.

Οι απόρρητες δαπάνες της ΕΥΠ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του inside story, η ΕΥΠ, σημειώνει αποκλίσεις τουλάχιστον 60% ανάμεσα στα απόρρητα έξοδα που προϋπολογίζονται κάθε έτος και αυτά που εν τέλει δαπανώνται. 

Όμως το 2021 η διαφορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το 480%. Τα απόρρητα έξοδα που είχαν προϋπολογιστεί για εκείνη τη χρονιά ήταν 4,7 εκατ. ευρώ και τελικά δαπανήθηκαν 27,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 22,7 εκατ. ευρώ περισσότερα. 

Το 2020 η απόκλιση ήταν σχεδόν 206% – αντί για τα 4,7 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού, ο απολογισμός του ΓΛΚ έγραψε 14,4 εκατ. ευρώ.

Το inside story αναφέρει ακόμα ότι μέρος του υψηλού κόστους του spyware Predator που χρησιμοποιήθηκε για την παράνομη παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και αξιωματούχων, καλύφθηκε από το απόρρητα κονδύλια της κυβέρνησης.

Επισημαίνεται ότι τα απόρρητα κονδύλια,  εξαιρούνται από την υποχρέωση ανάρτησης στη Διαύγεια και οι προμήθειες που πληρώνονται με αυτά τα λεφτά δεν δημοσιοποιούνται στο Κεντρικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ)  ενώ τα παραστατικά τους καταστρέφονται μετά από έξι μήνες...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: