Εισάγεται στη Βουλή η κυβερνητική διάταξη για αποκλεισμό του κόμματος από τις εκλογές. Προκλήσεις και χυδαιότητες Μητσοτάκη στο υπουργικό.
Προκλήσεων συνέχεια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιχείρησε να μετατρέψει το υπουργικό συμβούλιο σε πλατφόρμα προεκλογικών τσιτάτων, εξαπολύοντας νέα επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για την απόφαση αποχής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή...
Ο πρωθυπουργός, αφού φρόντισε να ενημερώσει ότι είναι επηρεασμένος από την κηδεία του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, επέλεξε να εκτοξεύσει ύβρεις κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας «αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία. Είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει. Είχαμε προειδοποιήσει, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να πω όμως ότι αυτό το οποίο άκουσα ξεπέρασε και τις δικές μου υποψίες, ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά να την εγκαταλείπει. Βέβαια θα ξαναπώ αυτό το οποίο είπα ήδη, ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι «πεζοδρομιακή» δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν».
Σημείωσε, ακόμη, πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο» για να συμπληρώσει «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ».
Η διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη και ο Άρειος Πάγος
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην διάταξη που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερθεμάτισε της κυβερνητικής πρότασης δηλώνοντας «είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει -να το ξαναπώ- όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση επιμένει να πετάει το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο, θέμα για το οποίο έχουν ήδη εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδα του νομικού κόσμου, εκφράζοντας αντιρρήσεις για τα μεγάλα περιθώρια που δίδονται στο δικαστικό όργανο.
Για το ζήτημα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «σύμφωνα με αυτή την νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό προφανώς θα κρίνεται από τον 'Αρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα».
Καταλήγοντας κάλεσε εκ νέου την αντιπολίτευση να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρόταση και τόνισε «θα επαναλάβω ότι πρόκειται για την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά θα έλεγα και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της. Γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της. Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Περισσότερα, όμως, στη Βουλή και όπως είπα προσβλέπω στη διακομματική στήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.