Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον απόηχο των αυξήσεων των μισθών υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΡΤ. Σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν 7 βασικά αιτήματα για τους μηχανικούς και τεχνικούς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Ωστόσο ο Σύλλογος, εκτός από τη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση, άσκησε κριτική και στην ΠΟΣΠΕΡΤ χαρακτηρίζοντας εμμέσως τις κινήσεις της για τους εργαζόμενους αδύναμες...
Ήρθε η ώρα των κινητοποιήσεων. Αν δε δράσουμε τώρα, αύριο θα είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, αφού θα έχουν παγιωθεί καταστάσεις που δύσκολα θα ανατρέψουμε.
Το γεγονός ότι δίνονται γενναιόδωρες αυξήσεις σε εξήντα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΤ, τη στιγμή που οι διοικούντες εφάρμοζαν περικοπές στους εργαζόμενους για να βγει το πρόγραμμα, δείχνει όχι μόνο την αλαζονεία τους αλλά και την αυτοπεποίθησή τους ότι μπορούν να υλοποιήσουν οποιαδήποτε σχέδιο έχουν, χάρη στη δική μας απραξία. Και μιλάμε για σχέδιο γιατί η αύξηση των μισθών της διοίκησης προβλεπόταν στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΡΤ, που είχε συνταχθεί πριν τέσσερα χρόνια. Άλλωστε αυτή είναι η νεοφιλελεύθερη συνταγή της επιτυχίας: περικοπές στους εργαζόμενους, αυξήσεις στα «golden boys». Αυτή εφαρμόζεται παντού, από τη ΔΕΗ μέχρι και το στενό δημόσιο τομέα. Το θέμα είναι να τη σταματήσουμε. Για να έχουμε όμως έστω και μια ελπίδα θετικού αποτελέσματος στα αιτήματά μας θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε με δράσεις. Μόνο έτσι θα πιέσουμε πραγματικά τη διοίκηση, κυρίως τώρα σε μια προεκλογική συγκυρία.
Είναι ευχάριστο ότι τρία πρωτοβάθμια σωματεία και η ΠΟΣΠΕΡΤ, αντέδρασαν γρήγορα και έβγαλαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας ως απαράδεκτο το γεγονός των αυξήσεων. Κάποιες μιλάνε με ένα γενικόλογο τρόπο και για κινητοποιήσεις. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, Γιάννης Δάρρας αντέδρασε όχι μόνο με ανακοίνωση αλλά και με συγκεκριμένο τρόπο, αρνούμενος την αμοιβή των 900 ευρώ. Ο έτερος εκπρόσωπος Μανώλης Παπανικήτας δεν αντέδρασε ακόμα (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές...).
Δεν αρκούν όμως μόνο οι ανακοινώσεις. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, πρέπει να υπάρξουν και κινητοποιήσεις. Όχι με τον τρόπο που λειτουργεί η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ προκηρύσσοντας στάση εργασίας (για συμπαράσταση στον αγώνα των καλλιτεχνών) χωρίς να την υποστηρίζει πραγματικά. Μια ηγεσία που δημιουργεί τη ψευδαίσθηση ότι συζητώντας με τον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή με αυτούς που με τις πολιτικές τους δημιουργούν τα προβλήματά μας, πιέζει για την επίλυση των αιτημάτων. Πώς πιέζει άραγε; Με την «συναντίληψη» για την απαξίωση ενός μέρους της λειτουργίας της εταιρείας με αυτούς που δημιουργούν αυτή την απαξίωση; Η πίεση στους «από πάνω» (και είναι μονόδρομος αυτό) προέρχεται μόνο όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να δράσουν. Οι αποτελεσματικές κινητοποιήσεις χρειάζονται τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Ως εκ τούτου πρέπει να συζητιούνται στις συνελεύσεις και εκεί να παίρνονται οι αποφάσεις.
Γι’ αυτό προτείνουμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να καλέσουν τα μέλη τους σε συνελεύσεις ώστε να αποφασισθούν το είδος, η χρονική διάρκεια, και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Για να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά:
- Προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου.
- Αποδέσμευση από το ενιαίο μισθολόγιο.
- ΣΣΕ με μισθολογικές αυξήσεις τουλάχιστον στα όρια του πληθωρισμού.
- Δίκαιο μισθολόγιο για όλους και αναγνώριση της προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα.
- Επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
- Να αμείβονται οι συμβασιούχοι τις Κυριακές και τις αργίες.
- Να δοθούν τα τροφεία και στους συμβασιούχους.
(φώτο: radiotvlink.com)
e-tetradio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου