19.2.23

«Να ηττηθεί η Ρωσία αλλά όχι να συντριβεί»...


...λέει ο Μακρόν.
 Τι απαντά η Μόσχα...
Νέο μήνυμα για τον πόλεμο στην Ευρώπη από τον Γάλλο πρόεδρο, που δήλωσε ότι δεν θέλει να δει τη Ρωσία να συντρίβεται από μια ήττα στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ο Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τα δυτικά έθνη να αυξήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο και εκτίμησε ο πόλεμος θα είναι... παρατεταμένος. «Θέλω η Ρωσία να ηττηθεί στην Ουκρανία και θέλω η Ουκρανία να μπορέσει να υπερασπιστεί τη θέση της», είπε.

Όμως, παράλληλα επέκρινε όσους θέλουν να επεκτείνουν τον πόλεμο στην ίδια τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να «συντρίψουν» το έθνος. «Δεν νομίζω, όπως κάνουν ορισμένοι, ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην ολοκληρωτική ήττα της Ρωσίας, επιτιθέμενες στη Ρωσία, στο δικό της έδαφος... Αυτοί θέλουν, πάνω απ' όλα, να συντρίψουν τη Ρωσία. Αυτή δεν ήταν ποτέ η θέση της Γαλλίας και δεν θα είναι ποτέ» τόνισε.

Οι δηλώσεις του έγιναν στον απόηχο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, όπου δυτικοί ηγέτες υποσχέθηκαν να επιταχυνθεί η προμήθεια όπλων στο Κίεβο και ζήτησαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα. Ο Μακρόν από το βήμα της διάσκεψης προχθές πως υποστήριξε πως δεν είναι τώρα η ώρα για διάλογο με τη Μόσχα αλλά ανέφερε ως τελικό στόχο τις ειρηνευτικές συνομιλίες και απέρριψε την προοπτική αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία περιγράφοντας ως «ολική αποτυχία» παρόμοιες προσπάθειες αλλού στον κόσμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επικριθεί στο παρελθόν από ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την αποστολή ανάμεικτων μηνυμάτων για την Ουκρανία. Τον Ιούνιο καταδικάστηκε από τον Ουκρανό ΥΠ.ΕΞ. επειδή ο πρώτος θεωρεί ως ζήτημα ζωτικής σημασίας να μην «ταπεινωθεί η Ρωσία για την εισβολή της».

Σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απάντησε πως η Μόσχα εξακολουθεί να θυμάται την τύχη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη κατηγορώντας τον Γάλλο πρόεδρο για διττή διπλωματία.
 
«Σχετικά με το ‘ποτέ’: Η Γαλλία δεν ξεκίνησε με τον Μακρόν και τα λείψανα του Ναπολέοντα, σεβαστά σε κρατικό επίπεδο, αναπαύονται στο κέντρο του Παρισιού. Η Γαλλία -και η Ρωσία- πρέπει να το καταλάβουν» δήλωσε η ίδια.

«Εν γένει ο Μακρόν είναι ανεκτίμητος», πρόσθεσε η Ζαχάροβα για να ισχυριστεί πως τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έδειξαν ότι η Δύση είχε εμπλακεί σε συζητήσεις για αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία, την ώρα που ο ίδιος είχε επανειλημμένα ζητήσει συναντήσεις με την ρωσική ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: