Πλήρως απαλλακτική για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά ήταν η πρόταση της εισαγγελέως Ολγας Σμυρλή στο Ειδικό Δικαστήριο, αποδομώντας το κατηγορητήριο.
«Δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ενοχής για τον κατηγορούμενο. Καμία... παρέμβαση δεν έκανε ο κ. Παππάς υπέρ κάποιου υποψηφίου ούτε ειδικά για την εταιρεία του κ. Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Είχε την ίδια ίση μεταχείριση όπως και οι άλλοι υπερθεματιστές. Δεν δόθηκε καν δυνατότητα αποπληρωμής με περισσότερες δόσεις. Από κανένα σημείο της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος Νίκος Παππάς δεν τήρησε τους όρους του διαγωνισμού. Με οποιονδήποτε τρόπο δεν ευνοήθηκε η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα», ξεκαθάρισε η εισαγγελέας της έδρας. Και πρόσθεσε: «Η κατηγορία στερείται οποιασδήποτε άλλης αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση του νόμου. Μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο διαγωνισμός δεν λειτούργησε υπέρ συμφερόντων Καλογρίτσα είναι ότι δεν πήρε ποτέ την άδεια. Ετσι καταρρίπτεται το θεμέλιο της κατηγορίας αφού δεν δόθηκε η άδεια στον Καλογρίτσα και δεν μπορούσε να δώσει το ποσό της πρώτης δόσης. [..] Δεν είναι θέμα τι ζητούσε ο Καλογρίτσας από τον Παππά, αλλά τι πήρε και αν πήρε ποτέ τίποτα».
Η εισαγγελέας πρόσθεσε ότι εξυπακούεται ότι δεν όφειλε ο ίδιος ο πρώην υπουργός να διενεργήσει αυτός τον έλεγχο «πόθεν έσχες» για τις άδειες και ότι συγκροτήθηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο επιτροπή με ειδικούς που έδινε τα αποτελέσματα στη γενική γραμματεία ενημέρωσης. Αντίθετα, «επιβαλλόταν να απέχει από αυτόν τον έλεγχο για λόγους αμερληψίας».
Σε άλλο σημείο της πρότασής της η εισαγγελέας τόνισε: «Τα δικαιολογητικά που προσκόμισε η εταιρία του κ. Καλογρίτσα ήταν δυνατόν να δικαιολογήσουν το προσφερθέν ποσό». Για την προσφερθείσα από τον επιχειρηματία έκταση 100 στρεμμάτων στην Ιθάκη, που χαρακτηρίστηκε «βοσκοτόπια», η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην κατάθεση της εκτιμήτριας Βλασοπούλου, που είπε μεταξύ άλλων ότι, «σε κάθε περίπτωση η έκταση βρίσκεται στην Ιθάκη και στενοχωρήθηκε που την υποτιμούσαν με τον άστοχο χαρακτηρισμό "βοσκοτόπια". Επομένως, τόνισε η ίδια ότι δεν ισχύει το αναφερόμενο στην κατηγορία, καθώς την αξία δεν την προσδιορίζει η χρήση γης, αλλά η τοποθεσία και άλλοι παράγοντες».
Καταπέλτης για τα περίφημα sms
Για την κατηγορία που έχει αποδοθεί στον κατηγορούμενο Νίκο Παππά η εισαγγελέας είπε ότι βασίζεται στην έγκληση του κατηγορούμενου Χρήστου Καλογρίτσα, με συνέπεια να καταστεί και ο τελευταίος κατηγορούμενος. Πρόσθεσε όμως ότι, σύμφωνα με το άρθρο 211 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, «μόνο η αναφορά συγκατηγορουμένου δεν μπορεί να προκαλέσει την καταδίκη έτερου κατηγορούμενου. Ούτε άλλα πρόσωπα που έχουν μοναδική πηγή ενημέρωσης τον συγκατηγορούμενο επαρκούν για να υπάρξει καταδίκη». Με αυτόν τον τρόπο η εισαγγελέας αποδυνάμωσε πλήρως την αντιφατική κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα (σ.σ.: «κλονίστηκε η αξιοπιστία της μάρτυρος»), για την οποία είπε πως προσπάθησε να κάνει πολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης.
Καταπέλτης ήταν και για τα περίφημα sms της επικοινωνίας Παππά-Καλογρίτσα που προσκόμμισε η πλευρά του επιχειρηματία. «Υπάρχει πρόβλημα με αυτά τα έγγραφα, δεν προέρχονται από αποτύπωση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψη. Καμία πραγματογνωμοσύνη δεν μπορεί να γίνει δεκτή, περά από τη διαπίστωση της εταιρείας τηλεφωνίας. Κανένα δικαστήριο δεν θα δεχόταν αυτά τα έγγραφα με τον τρόπο που προσκομίστηκαν. Δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά».
Παρέμβαση της προέδρου
Σε αυτό το σημείο υπήρξε μια δικονομικά παράδοξη παρέμβαση της προέδρου της έδρας ενώ μιλούσε η εισαγγελέας.
Πρόεδρος: Συγγνώμη αλλά τα έχουμε ήδη δεχτεί, το Ειδικό Δικαστήριο τα έκρινε νόμιμα.
Μαντζουράνης (Συνήγορος Παππά): Παρεμπίπτουσα είναι η απόφαση και μπορεί να τα αλλάξει.
Πρόεδρος (προς εισαγγελέα): Πρώτη φορά τα ακούμε από εσάς αυτά. Το δικαστήριο έχει ήδη πάρει απόφαση για αυτό, κυρία Εισαγγελέα.
Εισαγγελέας: Εγώ σας λεω τι προτείνω. Εγώ στα 40 χρόνια δεν έχω δει ποτέ να έρχονται τέτοια έγγραφα έτσι.
Πρόεδρος: Δεν το είπατε τότε όμως.
Εισαγγελέας: Σας παρακαλώ πολύ. Εννοείται ότι το ανέφερα. Δείτε τα πρακτικά. Ακόμα και τα μικρά παιδιά ξέρουν πώς λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα, είναι γνωστά τοις πάσι.
Στη συνέχεια η εισαγγελέας σημείωσε πως το συμφέρον του κ. Καλογρίτσα είναι «να ανατρέψει με οποιονδήποτε νομικό και δικαστικό τρόπο την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκου δικαστηρίου για την καταβολή των 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία CCC συμφερόντων Χούρι. Το μόνο βέβαιο που προκύπτει είναι η συμφωνία CCC και "Τοξότη", συμφερόντων Καλογρίτσα. Δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να συνδέει τον Νικ. Παππά με την CCC και που να επιβεβαιώνει τον Χρήστο Καλογρίτσα. Καμία ευνοική ρύθμιση δεν έγινε στη CCC για να χρηματοδοτηθεί ο Καλογρίτσας. Την δε επαφή με Καλογρίτσα και CCC την έκανε ο Τόμπρας και όχι ο Παππάς».
Την Τρίτη η συνέχεια της δίκης
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, στις «αφόρητες πιέσεις και απειλές» που ασκούσε ο Καλογρίτσας σε τραπεζικά στελέχη για ανεύρεση δανείων, που όπως είπε «δεν συνάδει με το αφήγημα του κατηγορούμενου ότι αυτός θα δάνειζε μόνο "το κρυστάλλινο όνομά του"». Η εισαγγελέας υπενθύμισε πως και η κατάθεση Στουρνάρα στο Ειδικό Δικαστήριο είναι απαλλακτική για τον κατηγορούμενο Παππά.
Στο διά ταύτα, «ο κατηγορούμενος Ν. Παππάς δεν τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Κινήθηκε στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Δεν τελέστηκε η πράξη της παράβασης καθήκοντος. Προτείνω την απαλλαγή του κ. Παππά και, επειδή δεν υπάρχει αδίκημα, και την απαλλαγή του κ. Καλογρίτσα».
H δίκη συνεχίζεται την Τρίτη με την αγόρευση της υπεράσπισης Παππά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου