Είναι αδύνατο να συμπυκνωθούν σε λίγες λέξεις οι κοσμογονικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο κόσμος μας δεν θα... είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Η πολεμική σύρραξη πυροδότησε ευρύτερες, αλυσιδωτές αντιδράσεις, γκρεμίζοντας συσχετισμούς δυνάμεων και (αν)ισορροπίες δεκαετιών. Ο κόσμος μας κόπηκε ξανά στα δύο και ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης, με ή χωρίς πυρηνικά όπλα, είναι μεγαλύτερος παρά ποτέ.
Πέρα από την καθαυτό τραγωδία της Ουκρανίας, με την αλληλοσφαγή δύο επί αιώνες συγγενικών λαών, τις δεκάδες κατεστραμμένες πόλεις, τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τα εκατομμύρια ξεσπιτωμένους, νέοι άξονες διαμορφώνονται σε παγκόσμια κλίμακα.
Είδαμε τη σχέση ενεργειακής αλληλεξάρτησης της Γερμανίας –και γενικότερα της Ε.Ε.– και της Ρωσίας να τορπιλίζεται, επιβάλλοντας «πολεμικό φόρο» στους κρατικούς αλλά και τους οικογενειακούς λογαριασμούς. Tην ίδια στιγμή, όμως, βλέπουμε τη σχέση-κλειδί της Ρωσίας με την Κίνα αλλά και την Ινδία, το Ιράν και πολλά ακόμη δυναμικά και πλούσια σε φυσικούς πόρους κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου να δυναμώνει μέρα με τη μέρα, απειλώντας ευθέως τη νομισματική και χρηματο-οικονομική μονοκρατορία της Δύσης.
Η νέα διχοτόμηση του κόσμου μας αποτυπώνεται και σε άρτι αφιχθείσα σφυγμομέτρηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ECFR) σε 15 χώρες (9 κράτη-μέλη της Ε.Ε., Βρετανία, ΗΠΑ, αλλά και Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Τουρκία), που δείχνει πως ναι μεν σημειώθηκε συσπείρωση του δυτικού στρατοπέδου, αλλά αυτή συνοδεύτηκε από μεγάλη μείωση της παγκόσμιας επιρροής του.
Περνάμε σαφέστατα σε μια «μεταδυτική» παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Η μεγάλη πλειοψηφία των μη δυτικών θεωρούν τη Ρωσία «στρατηγικό σύμμαχο» και «αναγκαίο εταίρο» και βέβαια εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τα «ανθρωπιστικά και φιλοδημοκρατικά κίνητρα» της συλλογικής Δύσης.
Ολα αυτά τα κοσμοϊστορικά συμβαίνουν πάντως υπό την κλιμακούμενη συνεχή απειλή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, ακόμη και ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Πριν από λίγες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ουκρανική σύρραξη και την ανεπίλυτη σινο-αμερικανική κρίση στην Ταϊβάν, οι αρμόδιοι επιστήμονες αναπροσάρμοσαν τον μεταφορικό δείκτη του περίφημου «Ρολογιού της Συντέλειας» (Doomsday Clock) στα μόλις 90 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, που είναι η πλέον σύντομη (διάβαζε: ανατριχιαστικά επικίνδυνη) ένδειξη όλων των εποχών. Το 1991 το «ρολόι» ήταν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα...
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου