Και οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων συντάσσονται με το σύνολο των επιστημονικών φορέων που διαφωνούν ρητά με το κυβερνητικό πρότζεκτ για τη δημιουργία «υπουργούπολης» στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ.
Οι δημοτικές υπηρεσίες εξηγούν ότι... η σχεδιαζόμενη μαζική απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών από το κέντρο της Αθήνας θα αλλοιώσει την πολεοδομική ταυτότητα του Δήμου Αθηναίων, εκφράζουν ανησυχίες ότι τα προς εκκένωση κτίρια ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου πιθανόν θα αποτελέσουν «επί μακρόν μαύρες τρύπες εντός του αστικού ιστού», προειδοποιούν για «πιέσεις κυρίως εις βάρος της κατοικίας και των μικρομεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων» και αμφισβητούν την επιτυχία του εσπευσμένου κυβερνητικού εγχειρήματος που αφενός στερείται απαραίτητων μελετών, αφετέρου είναι ασύμβατο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (ΡΣΑ) αλλά και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Αθηναίων.
Το ερώτημα είναι εάν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα πάρει σαφή θέση. Η κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση είναι ότι συναινεί διά της σιωπής στο κυβερνητικό σχέδιο, επιχειρώντας να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.
Το σχέδιο δημιουργίας «κυβερνητικού πάρκου» στην ΠΥΡΚΑΛ εισάγεται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων (15.30) προς «διατύπωση απόψεων», όπως αναγράφεται στην ημερήσια διάταξη, κάτι που σημαίνει ότι η σχετική συζήτηση πιθανόν να μην καταλήξει σε κάποια απόφαση. Οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις έχουν επανειλημμένα ζητήσει να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο κατά του κυβερνητικού πρότζεκτ. Μάλιστα, στο δημοτικό συμβούλιο της 4ης Οκτωβρίου, επανερχόμενος με αίτημα για λήψη σχετικής απόφασης, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος κάλεσε τον δήμαρχο να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα για την υπόθεση της ΠΥΡΚΑΛ, με δεδομένο ότι δύο ημέρες νωρίτερα -σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής»- ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για μια κυβερνητική απόφαση που ελήφθη «για την Αθήνα, χωρίς την Αθήνα και τώρα τρέχουμε, κατόπιν, εορτής, σε συνεργασία με τους αρμόδιους να δώσουμε λύσεις». Ο δήμαρχος Αθηναίων προσπέρασε το παραπάνω αίτημα. «Δεν θέλετε να διαφωνήσετε με αυτόν τον σχεδιασμό», σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος. «Γιατί ξεπλένετε έτσι την κυβέρνηση;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε στον δήμαρχο ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος.
Το σχέδιο
Η εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών εστιάζει στο πώς θα επηρεαστεί η ταυτότητα του Δήμου Αθηναίων από το κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΥΡΚΑΛ. Βάσει κυβερνητικού σχεδιασμού, προβλέπεται η μεταφορά 9 υπουργείων και ακόμη 4 δημόσιων φορέων -που στεγάζονται σε 127 κιριακές εγκαταστάσεις και απασχολούν συνολικά περίπου 15.000 υπαλλήλους- από το αθηναϊκό κέντρο προς τον Υμηττό. Η επίδραση του εγχειρήματος στην Αθήνα δεν εξετάζεται από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του πρότζεκτ, παρότι αυτό αναφέρεται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, τονίζουν οι δημοτικές υπηρεσίες που διαφωνούν με τη βίαιη απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών από το κέντρο. Σύμφωνα με την εισήγησή τους:
Η κυβερνητική επέμβαση είναι ασύμβατη με το ΡΣΑ και το ΣΟΑΠ του Δήμου Αθηναίων. Βάσει ΡΣΑ «προβλέπεται η χωροθέτηση της επιτελικής διοίκησης στο Κέντρο του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος που χαρακτηρίζεται ως πολυλειτουργικός υποδοχέας» και βάσει ΣΟΑΠ προβλέπεται «αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης επιτελικών δημόσιων φορέων από το κέντρο της Αθήνας».
Η επέμβαση θα επιφέρει μαζική εκκένωση κτιρίων που στεγάζουν πλήθος δημόσιων υπηρεσιών. «Τα προς εκκένωση μισθωμένα κτίρια εκτιμούμε ότι θα προσφέρουν περαιτέρω ευκαιρίες για τουριστική αξιοποίηση, φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και ασκεί έντονες πιέσεις κυρίως εις βάρος της κατοικίας και των μικρομεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων».
Αν αυτά τα κτίρια προστεθούν στα ήδη εγκαταλειμμένα, «διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο θα αξιοποιηθούν σε εύλογο χρόνο, τι λειτουργίες θα στεγάσουν ή εάν θα παραμείνουν επί μακρόν μαύρες τρύπες εντός αστικού ιστού».
Η εξαίρεση του Δήμου Αθηναίων από τη ΣΜΠΕ «ενέχει κινδύνους ως προς την ομαλή και βιώσιμη ανταπόκριση της Αθήνας σε μεταβολή της πολεοδομικής της ταυτότητας, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι προς το παρόν δεν προκύπτει να έχουν θεσμοθετηθεί κατάλληλες πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές μελέτες προς τούτο».
Οι μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων και εξυπηρετούμενων πολιτών μεταξύ Αθήνας και Υμηττού αναμένονται μαζικές. Εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής τους άξονες: Συγγρού, Βουλιαγμένης, Εθν. Αντιστάσεως, Κατεχάκη.
Με λίγα λόγια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων δηλώνουν τη διαφωνία τους σε ένα πρότζεκτ που δεν έχει μελετητική πληρότητα, ούτε επιστημονικό έρεισμα και θα ευνοήσει την περαιτέρω τουριστικοποίηση του αθηναϊκού κέντρου. Διατυπώνουν ξεκάθαρες επιφυλάξεις «ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος» και δηλώνουν ότι οι απόψεις τους συμπλέουν με τις προειδοποιήσεις που έχουν εκφραστεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), τον Σύλλογο Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ), την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ).
Προτίθεται, άραγε, έστω και όψιμα, να ζητήσει ο δήμαρχος Αθηναίων απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου; «Μάταιος κόπος. Η απόφαση είναι ειλημμένη», είχε απαντήσει ο κ. Μπακογιάννης τον περασμένο Οκτώβριο σε σχετικό ερώτημα της «Καθημερινής».
Στέργιος Ζιαμπάκας
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου