22.2.23

Σημαία...


Στο πλευρό των δανειοληπτών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και κινδυνεύουν να... βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δουν το σπίτι τους να βγαίνει σε πλειστηριασμό, ακόμα και όταν πρόκειται για την πρώτη τους κατοικία, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. Έχοντας μάλιστα μετατρέψει εσχάτως την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας σε προεκλογική τους ‘σημαία’, στην Χαριλάου Τρικούπη, προβαίνουν στην κατάθεση τριών τροπολογιών στην κατεύθυνση προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και επικαιροποίησης του νόμου του ΠΑΣΟΚ το 2010, καθώς και στην απόλυτη προστασία της αγροτικής γης και σε ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με δυνατότητα ‘κουρέματος’ της οφειλής για τους συνεπείς της ρύθμισης.

Προβλέπουν ακόμα ένα πλαίσιο για την προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπέρμετρες και άδικες διώξεις εις βάρος τους εκ μέρους των τραπεζών και των funds για τις απαιτήσεις που διατηρούν κατά των πρωτοφειλετών. Έτσι, στην περίπτωση που το δάνειο έχει μεταβιβαστεί  σε fund, η ευθύνη του εγγυητή περιορίζεται ανάλογα με την τιμή αγοράς της απαίτησης από αυτό, και δίνεται η δυνατότητα στον εγγυητή να αμυνθεί αν το ποσό μπορεί να εισπραχθεί από τον πρωτοφειλέτη. Οι εγγυητές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές για μεγάλες περιόδους και να αποφύγουν την απειλή πλειστηριασμού σε βάρος τους, ενώ προβλέπεται ότι δεν εφαρμόζονται οι καταχρηστικοί όροι που περιορίζουν τα δικαιώματα των εγγυητών.

Με την τρίτη κατά σειρά τροπολογία προτείνεται η ενίσχυση των κανόνων δεοντολογίας στην ανεύρεση της κατάλληλης λύσης – ρύθμισης, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και τη θέσπιση υποχρεώσεων στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για υπεύθυνη εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.

Ειδικότερα:

– Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.

– Οι τράπεζες υποχρεούνται πριν τη μεταβίβαση του δανείου να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

– Δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός κύριας κατοικίας αν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.

– Οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεούνται να αιτιολογούν την πρότασή τους προς τον Δανειολήπτη.

– Θεσπίζονται κυρώσεις σε βάρος της Τράπεζας ή της Εταιρείας Διαχείρισης για την παραβίαση των υποχρεώσεών τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας.

– Καθιερώνεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

– Προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής στην ανεξάρτητη Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών.

– Θεσπίζονται ειδικές υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να παρέχεται η αναγκαία εξυπηρέτηση και πληροφόρηση στους δανειολήπτες...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: