15.2.23

Με Πρέσπες, λιγνίτη και επιδόματα...


Με προεκλογικού χαρακτήρα επιδόματα και με εξόφθαλμες αναδιπλώσεις απέναντι σε άλλοτε κεντρικές επιλογές του θα πορευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον... δρόμο προς τις εκλογές. Δεν είναι μόνο οι επιδοματικές πολιτικές, στις οποίες κάποτε εναντιωνόταν σφοδρά και τώρα τις έχει αναγάγει σε κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησής του. Είναι και η άλλοτε κεντρική του απόφαση για βίαιη απολιγνιτοποίηση την οποία υποχρεώθηκε να ανατρέψει, γεγονός που από τη Δυτική Μακεδονία επισφράγισε. Αλλά είναι και η πελώρια στροφή του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία κάποτε χαρακτήριζε «επαίσχυντη», αλλά τώρα πια από την Κοζάνη διαπίστωσε ότι η Συμφωνία έχει «πρόνοιες» που «είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων».

Πρώτα απ’ όλα ο πρωθυπουργός (κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη) ανακοίνωσε το επίδομα που είχε προαναγγείλει, λέγοντας ότι «θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους και της τυχόν σύνταξης που έλαβαν» και προσθέτοντας ότι «η παροχή αυτή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι το δημοσιονομικό του κόστος μπορεί να προσεγγίσει στα 300 εκατομμύρια ευρώ», ενώ οι εξαγγελίες θα εξειδικευτούν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο.

Δικαιολογίες
Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας εκ των προτέρων να αποκρούσει την κριτική ότι η κυβέρνηση αρκείται στα επιδόματα (στα οποία κάποτε έριχνε ανάθεμα) και «σε μια πολιτική προσωρινής στήριξης των συνταξιούχων» -όπως ο ίδιος είπε- υποστήριξε ότι «κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε».

Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «αφού επί 3,5 χρόνια εξαπάτησε και αδιαφόρησε για τους συνταξιούχους, τώρα προεκλογικά ανακοίνωσε ένα εφάπαξ μικρό και αναντίστοιχο επίδομα, που ήδη έχει φάει η ακρίβεια». Για «εμπαιγμό» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, σχολιάζοντας πως «παρά τις δεσμεύσεις του το 2019 ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου», ο πρωθυπουργός «όχι μόνο διατήρησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αλλά επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων».

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «η “άρση των αδικιών” του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται μέσα από προεκλογικά επιδόματα φτώχειας κι εξαγοράς», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης επισήμανε: «Οι συνταξιούχοι, κ. Μητσοτάκη, δεν ξεγελιούνται ούτε από πολυδιαφημισμένες αυξήσεις που δεν βλέπουν στην τσέπη τους ούτε από προεκλογικούς μποναμάδες».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός είπε μεν ότι «η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», αλλά δήλωσε ότι «ο λιγνίτης, έστω και ως στρατηγική εφεδρεία, έστω και ως μηχανισμός για να μπορεί να υποστηρίζει την τηλεθέρμανση, θα έχει έναν ρόλο να παίξει ακόμα για αρκετά χρόνια στην περιοχή», επισφραγίζοντας έτσι την άτακτη υποχώρηση που είχε υποχρεωθεί να κάνει στο θέμα αυτό τον περασμένο Απρίλιο, όταν αναδιπλώθηκε απέναντι στην κεντρική επιλογή του για τη βίαιη επίσπευση της απολιγνιτοποίησης που αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.

Η Βόρεια Μακεδονία
Και βέβαια ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση για την εκκρεμότητα της ψήφισης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά δήλωσε ότι «καθώς η γειτονική χώρα πια έχει μπει σε μία πορεία προσέγγισης προς την Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο το επιθυμούσαμε [σ.σ. όταν βέβαια προεκλογικά απειλούσε με βέτο την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας], πρέπει να σας πω ότι έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών, που εν πάση περιπτώσει είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, θα υλοποιηθούν από τη γείτονα χώρα». Από «επαίσχυντες», λοιπόν, τώρα με «εθνικά επωφελείς πρόνοιες» οι Πρέσπες...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: