23.2.23

Αποδομεί την εκλογική στρατηγική Μητσοτάκη...


Σαφή αποδοκιμασία για τη στρατηγική τής «πάση θυσία» αυτοδυναμίας που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα ακολουθήσει... «καίγοντας» την απλή αναλογική εκφράζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ασέβεια προς το σύνταγμα. Επισήμανε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι θα δοθούν οι διερευνητικές εντολές και ότι «το θέμα είναι αν σεβόμαστε το σύνταγμα ή αν το καταστρατηγούμε».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδόμησε και το αφήγημα του πρωθυπουργού που αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα πρόθεση για σχηματισμό «κυβέρνησης ηττημένων». Υπογράμμισε -και μάλιστα εις τριπλούν, προς εμπέδωση- ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν το έχει πει ποτέ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά το έχει απορρίψει κιόλας, και πως, αντιθέτως, μιλά για «κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων των νικητών».

Ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να συγκυβερνήσουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πως υπάρχουν τρεις διατυπωμένες προτάσεις. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για κυβέρνηση των νικητών στην απλή αναλογική. Η «αυτοδυναμία πάση θυσία» εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., που «δεν θα κάνει χρήση των διερευνητικών εντολών, δεν συνομιλεί με κανέναν, δεν θέλει καμία συνεργασία».

Και η τρίτη πρόταση, που είναι εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης θα προτείνει προγραμματική συμφωνία με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών («είναι οι εκλογές της χώρας» υπογράμμισε) και αυτή θα απευθύνεται σε όλα τα κόμματα, «όμως χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται». Επικρίνοντας τη Ν.Δ., που αρνείται τη συζήτηση ως πρώτο κόμμα βάσει δημοσκοπήσεων, σχολίασε: «Αν χρειαστεί συζήτηση στις δεύτερες επειδή δεν έχεις αυτοδυναμία, πώς θα αντιδράσουν τα κόμματα που τα έχεις αγνοήσει;». Σχολίασε δε ότι εξαιτίας της γραμμής της Ν.Δ., «δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε για πρόσωπα, ούτε καν για προγράμματα, γιατί εδώ αποκλείεται η συζήτηση, αποκλείεται η συνεργασία εξ ορισμού…». Είπε ότι το ρίσκο της Ν.Δ. και η αδυναμία συνομιλίας «μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για τη χώρα».

Καταληκτικά, τάχθηκε υπέρ αναζήτησης βαθύτερων συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων, ενώ στο ερώτημα αν μιλά για συναίνεση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. διευκρίνισε ότι στη δική του σκέψη «δεν αποκλείεται καμία δύναμη του λεγόμενου συνταγματικού δημοκρατικού φάσματος, και μάλιστα του ευρωπαϊκού φάσματος»...

Nίκος Λιονάκης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: