Την απαλλαγή της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και κατάχρησης εξουσίας αλλά και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος προτείνει η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο Όλγα Σμυρλή.
Ειδικότερα, όσον αφορά στο... πρώτο σκέλος του κατηγορητηρίου σχετικά με τη μη έγκαιρη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας κατά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για μη τιμολόγηση φαρμάκων, η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.
«Η αναφορά των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά του τότε υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ήταν αόριστη και δεν επιδεχόταν ποινική αξιολόγηση. Ούτε για ζημιά του Δημοσίου μπορεί να γίνει λόγος, αφού είχε τεθεί δικλείδα ασφαλείας, για δαπάνη του Δημοσίου, για τα φάρμακα», τόνισε η κ. Σμυρλή.
Έτσι πρότεινε και την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, με το σκεπτικό ότι αφού δεν έχουν διαπραχθεί τα βασικά αδικήματα δεν υπάρχει ούτε η ηθική αυτουργία σε αυτά.
Καταπέλτης για Ράικου
Η εισαγγελέας της έδρας χαρακτήρισε αναξιόπιστη την μάρτυρα κατηγορίας και πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σημεώνοντας πως είναι εντελώς αβάσιμη η κατηγορία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η εισαγγελέας της έδρας διερωτήθηκε «πώς ένας εισαγγελικός λειτουργός με πολυετή εμπειρία καταθέτει πράγματα που δεν ελέχθησαν ποτέ», σημειώνοντας ότι «ανεπίτρεπτα και δικονομικά το ανέφερε αργότερα» και ότι «γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μάρτυρας καταθέτει όσα γνωρίζει». «Κλονισμένη η αξιοπιστία της ως μάρτυρα, αποδίδει την κρίση της σε δημοσιεύματα περί κατασκευής μαρτύρων» είπε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμα ότι η εισαγγελέας Ελ. Ράικου «κατέθεσε αβάσιμα και απαράδεκτα γεγονότα που δεν έχουν συμβεί» και παρατήρησε ότι «υποβαθμίζει την λογική όταν τα επικαλείται».
Η κ. Σμυρλή είπε ακόμα για την Ελ. Ράικου ότι «μίλησε για δήθεν γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ», πως πρόκειται για «πλέον επικίνδυνη εκτροπή» και τόνισε ότι «η κατάθεσή της οδήγησε και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου».
Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά της πως «η Ελ. Ράικου είναι μάρτυρας και όχι εισαγγελέας».
«Η κα μάρτυρας εισαγγελέας Ράικου συναισθανόμενη τις συνέπειες όσων είπε στη Βουλή τα ανέτρεψε στο Ειδικό Δικαστήριο, το άλλαξε, το υποβάθμισε, για να ελαφρύνει το βάρος της ότι δεν καταθέτει πραγματικά γεγονότα» ανέφερε ακόμα στην αγόρευσή της η εισαγγελέας για να σημειώσει ότι πανηγυρικά αποδέχτηκε ότι «δεν ισχύει αυτό που είπε στη Βουλή περί κατασκευής μαρτύρων Παπαγγελόπουλου».
Στο ίδιο ύφος συνέχισε λέγοντας πως «προσωπικές εκτιμήσεις και κρίσεις κλονίζουν την αξιοπιστία της μάρτυρος εισαγγελέως Ράικου» αφού «μέχρι και η ίδια το παραδέχεται, κι αυτό επεκτείνεται σε όλα όσα λέει». «Δε μπορεί τα μισά να είναι ψέματα και τα μισά να είναι αλήθεια. Αποδομείται η κατηγορία στο σύνολό της» είπε χαρακτηριστικά η κ. Σμυρλή.
Απέδωσε την παραίτηση στα εμβάσματα προς τον σύζυγό της
Νωρίτερα είχε αναφερθεί στα πεπραγμένα της κ. Ράικου σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.
«To FBI ειχε στείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς δίνοντας πληροφορίες για τους τρόπους δράσης της Ελλάδας για εμπλοκή πολιτικών και κυβερνητικών αξιωματούχων. Το ίδιο έγινε και επί Ράικου και επί Τουλουπάκη, ελεγχόταν η εταιρεία αυτή για παράνομες δικογραφίες και σε άλλες χώρες, είχε σχηματιστεί η σχετική δικογραφία από το 2015».
Η εισαγγελέας, που παρατήρησε ότι πλήθαιναν τα δημοσιεύματα για τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας και για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ανέφερε πως στις αρχές του 2017 επιχείρησε ένας υπάλληλος της Novartis στο Χίλτον να αυτοκτονήσει και τότε ενημερώθηκε η κα Ραικου, η οποία δεν πήγε μάλιστα άμεσα.
Η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στους ισχυρισμούς της κ. Ράικου για την δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκου και τον Δ. Παπαγγελόπουλο.
Στην αγόρευσή της είπε ακόμα ότι η κα Ράικου απέστειλε και μήνυμα στον κο Κοντονή, ο οποίος τις επόμενες μέρες στη Βουλή είπε ότι είχε υποχρέωση να κατονομάσει ποιοι κρατικοί παράγοντες επιχειρούν να την επηρεάσουν στο έργο της. Θυμίσε ότι δεν ενημέρωσε την αρμόδια προϊστάμενη αρχή του Αρείου Πάγου, αλλά την κατέθεσε στη γραμματεία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και πριν λάβει γνώση η κα Δημητριου την έδωσε στη δημοσιότητα.
Επιπλέον, σημείωσε πως η εισαγγελέας Ράικου δεν κατήγγειλε κανένα στον ελέγχο που διενεργήθηκε τότε από αρεοπαγίτη περί υποτιθέμενων πιέσεων, εξ' ου και παρατήρησε πως είναι «όψιμα όσα κατήγγειλε στη συνέχεια η κα Ράικου».
Η εισαγγελέας της έδρας συνέχισε λέγοντας πως «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά η κίνησή της να παραιτηθεί από δημοσιεύματα και μόνο, εφόσον δε θεωρούσε ότι έχει διαπράξει κάποιο παράπτωμα». Και παρατήρησε πως «δεν συνέχισε να επιτελεί το υπηρεσιακό της καθήκον ενώ υπολείπονταν μόλις δυο μήνες για τη ληξη της θητείας της».
Όπως επισήμανε μέσα στα πλαίσια των ερευνών ήταν και η αναζήτηση εμβασμάτων που αφορούσαν έτη από το 2008. Μεταξύ των εμβασμάτων ήταν και αυτά του συζύγου της και για τα οποία είχε λάβει γνώση και η κα Ράικου.
Το μυστήριο της παραίτησης της βρίσκει τη λύση στα εμβάσματα της Novartis προς το σύζυγό της Καρνέζη, παρατήρησε και επισήμανε ότι οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της που ακολούθησαν την παραίτησή της ήταν αναγκαίες βάσει των ενεργειών της.
«Αναξιόπιστη» και η μαρτυρία του Π. Αθανασίου
Σχετικά με την κατάθεση του πρώην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου και συγκεκριμένα τις καταγγελίες σε βάρος του κ. Παππαγγελόπουλου, η εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για αναξιόπιστη μαρτυρία, καθώς υποστήριξε, ότι ο μάρτυρας έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ απέδωσε σε αυτόν «εμπάθεια σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου» εξ αφορμής της μη ανανέωσης της θητείας του στην Οικονομική Εισαγγελία.
Ο κ. Αθανασίου έχει καταγγείλει τον κ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του σε χειρισμούς υποθέσεων, όπως φορολογικούς ελέγχους του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζο, την υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και του δημοσιογράφου της εφημερίδας «Τα Νέα» Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο - κατά την κατηγορία - του ζήτησε (σ.σ.: ο κ. Παπαγγελόπουλος) να κατασκευάσει σε βάρος του στοιχεία.
Η εισαγγελέας κ. Σμυρλή αντέκρουσε και την κατάθεση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ως προς τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου, αλλά και για επαφές που είχε με τον κ. Παπαγγελόπουλου (τηλεφωνικές και στο υπουργείο Δικαιοσύνης)...
Κώστας Ζαφειρόπουλος
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου