Το –πολιτικό πρωτίστως- ερώτημα του γιατί δεν περιγράφεται με σαφήνεια η στόχευση του αποκλεισμού των νέο-ναζιστικών μορφωμάτων, πλανάται στο πολιτικό διάλογο, μετά την κατάθεση της ρύθμισης του υπουργείου Εσωτερικών που παρουσιάζεται ως «μπλόκο στον Κασιδιάρη».
Αυτό παρότι θεωρείται «κοινός τόπος» σε όλο το... πολιτικό φάσμα η αναγκαιότητα του να μην εμφανιστούν ξανά στο ελληνικό κοινοβούλιο κόμματα με τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής.
Το ερώτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, αφού η τροπολογία ενός άρθρου που κατέθεσε η κυβέρνηση και προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, τοποθετείται σε νομοσχέδιο το υπουργείου Ανάπτυξης και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.
Στην κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, ενώ στην συγκεκριμένη ψηφοφορία αξίζει να σημειωθεί πως θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ εξαίρεση, παρά την απόφασή του να απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ως μέτρο από-νομιμοποίησης των κυβερνητικών πρακτικών στο «Σκάνδαλο των Υποκλοπών».
Η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με την ρύθμιση που κατέθεσε «δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων» με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο εγκυμονεί «κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών». Δίχως πάντως να εξηγεί …σε ποια κατεύθυνση.
Εκτιμά επίσης ότι η ρύθμιση συμβάλλει στο να «μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία» ενώ τονίζει ότι η ρύθμιση είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα.
Είναι σαφές όμως ότι σε καμία από τις διατυπώσεις της διάταξης η στο πολιτικό σκεπτικό που την συνοδεύει, δεν υπάρχει έστω μία έμμεση παραπομπή σε κόμματα με τα πολιτικά χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής. Αυτά δηλαδή που «υπαγόρευσαν» και το εγκληματικό χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος και οδήγησαν τελικά στην καταδίκη του ως «εγκληματική οργάνωση» με την ιστορική δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου του 2020.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική από έγκριτους συνταγματολόγους σχετικά με το γιατί το ζήτημα αυτό δεν λύθηκε τα προηγούμενα χρόνια και η σχετική ρύθμιση έρχεται «παραμονή» των εκλογών. Ιδίως από την στιγμή που μετά την καταδικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου είχε προκύψει ένας τέτοιος συνολικός προβληματισμός και 3 κόμματα της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) είχαν καταθέσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον εξοστρακισμό χρυσαυγιτών από δημόσια αξιώματα, που όμως δεν έγιναν αποδεκτές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουμε ότι έχει ήδη κατατεθεί τροπολογία στην Βουλή για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων το κριτήριο της καταδίκης για εγκλήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, σημειώνεται όμως πως η ρύθμιση αφορά «κόμματα των οποίων οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία κατά την έννοια του αντιρατσιστικού νόμου».
Με αυτήν την θέση αναμένεται να προσέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση στην συζήτηση αξιώνοντας όπως λένε στην Κουμουνδούρου «πραγματικό μπλόκο στον Κασιδιάρη» και ένα «κρυστάλλινο πλαίσιο για τα ναζιστικά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά κόμματα». Θεωρώντας ότι για τον ΣΥΡΙΑ είναι «αξιακό θέμα το μέτωπο στους Ναζί». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει πολιτικές απαντήσεις για την θέση που καταθέτει, παρόλα αυτά δεν πρόκειται να αρνηθεί να μπει σε συζήτηση για έναν πιθανά πιο απλό τρόπο διευθέτησης του ζητήματος.
Θυμίζουμε ότι στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως σε μια τέτοια ρύθμιση πρέπει «να προσδιοριστεί σαφώς η δραστηριότητα αυτού του κόμματος ως ναζιστική, ρατσιστική, εθνικιστική και άρα να υπάρξει ένας σαφής προσδιορισμός». Παρατήρησε μάλιστα ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται να αρνείται αυτό τον προσδιορισμό. To γιατί δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το απαντήσω.
Ενδεχομένως κάποιοι βουλευτές της να μη μπορούν -όπως και τον αντιρατσιστικό νόμο δεν μπορούσαν να τον ψηφίσουν- να μη θέλουν έναν τέτοιο προσδιορισμό με σαφήνεια». Παράλληλα όμως επισήμανε ότι «στον δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί και άλλες απόψεις, όπως για παράδειγμα η άποψη του κ. Αλιβιζάτου. Εμείς θα είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε τέτοιες σκέψεις και προτάσεις. Δεν αποκλείουμε δηλαδή τη συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη».
Διευρκινιστικά αναφέρουμε πως ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος έχει προκρίνει με αρθρογραφία του την «απλούστερη δυνατή λύση: η ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Aρειο Πάγο να εξαντλείται στη διαπίστωση ότι συντρέχουν οι προβλεπόμενες σήμερα νόμιμες προϋποθέσεις (ελληνική ιθαγένεια και ελάχιστη ηλικία των υποψηφίων), στις οποίες απλώς θα προστεθεί και μια τρίτη, η μη καταδίκη δηλαδή, έστω και πρωτόδικη, για διεύθυνση ή συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».
Με θετική διάθεση για την ψήφιση της τροπολογίας που προτείνει η κυβέρνηση αναμένεται να προσέλθει στην Βουλή το ΠΑΣΟΚ. Στην Χαριλάου Τρικούπη πάντως εκφράζουν την ανησυχία τους για την αποτελεσματικότητα της διάταξης που προτείνεται από κυβερνητικής πλευράς.
Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη σκοπεύει να εισφέρει με νομοθετικές παρατηρήσεις στην κοινοβουλευτική συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, αφού τα επιτελεία του κόμματος έχουν μελετήσει το ζήτημα διαμορφώνοντας επί μέρους παρατηρήσεις. Επίσης το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να υπάρξει σημαντική κοινοβουλευτική επεξεργασία η οποία θα περιλαμβάνει και γνωμοδότηση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Συνολικά το ΠΑΣΟΚ εστιάζει την προσοχή του στο να είναι η ρύθμιση που προτείνεται συμβατή με το Σύνταγμα ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος κατάπτωσής της στην δικαιοσύνη.
Για τροπολογία επικίνδυνων γενικεύσεων κάνει λόγο το ΚΚΕ, προδιαθέτοντας για την αρνητική ψήφο που πρόκειται να δώσει στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή του «η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες κι αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να "στεγαστεί" η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Άλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου "ριζοσπαστισμού" αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ».
Σημειώνει επίσης ότι «με την νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων». Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλείται τον απαράδεκτο “τρομονόμο” και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, με βάση το οποίο σε μια σειρά χώρες της ΕΕ απαγορεύονται ήδη κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα».
Το Μέρα 25 δεν πρόκειται να συμβάλει στην ψήφιση τροπολογίας μιλώντας για «επικίνδυνα υποκριτική μεθόδευση της κυβέρνησης». Όπως έχει διασαφηνίσει με ανακοίνωσή του «δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία και στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να "φωτογραφήσει" αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου