Αρκετά φορτισμένη πολιτικά αναμένεται να είναι η επόμενη περίοδος, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να απαλλαγεί από τα «αγκάθια» κινητοποιήσεων διαφόρων κλάδων εργαζομένων.
Κατ’ αρχάς, το «μέτωπο» με τους καλλιτέχνες παραμένει ανοιχτό, καθώς τα σωματεία τους απέρριψαν το σχέδιο ΚΥΑ που παρουσίασε η κυβέρνηση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το Π.Δ. 85/22 δεν... τροποποιείται και έτσι παραμένουμε στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.). Αυτό που ανακοινώθηκε είναι η μισθολογική και μόνο προσέγγιση με αυτή της κατηγορίας Τ.Ε.», αλλά και ότι η ΚΥΑ, είναι «νομικά ασθενέστερη και υποδεέστερη από νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα».
Μάλιστα, έκαναν γνωστή την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα μεγάλη συναυλία έξω από το υπό κατάληψη RΕΧ, στην οποία συμμετείχαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, αλλά και παρουσία του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε για άλλη μια φορά την Πανεπιστημίου. Το ζήτημα των καλλιτεχνών αποτελεί «χαίνουσα πληγή» για την κυβέρνηση, καθώς ούτε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατάφερε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.
Αντιθέτως, οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις σε μια περίοδο που εν πολλοίς μπορεί να χαρακτηριστεί ως προεκλογική κάθε άλλο παρά επιτρέπουν στην κυβέρνηση εφησυχασμό. Εδώ, επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση/συναυλία της Δευτέρας το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών σωματείων της χώρας -Διδασκαλική Ομοσπονδία και ΟΛΜΕ-, καθώς στον χώρο της εκπαίδευσης επικρατεί αναβρασμός, με αιχμή του δόρατος την αξιολόγησή τους, αλλά και με πυρά κατά της εισαγωγικής επιμόρφωσης νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.
Μάλιστα, εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής του υπουργείου Παιδείας για τον απολογισμό του έργου του συνοδεύτηκε με συγκρούσεις διαδηλωτών εκπαιδευτικών και ΜΑΤ, ενώ εντός της αίθουσας ακτιβιστές διέκοψαν με γέλια την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, αφού απάντησε ότι «αναρωτιέμαι μερικές φορές αν η προηγούμενη κατάσταση στην παιδεία ήταν για γέλια ή για κλάματα», επανέλαβε ότι «είμαστε με τις βιβλιοθήκες και όχι με τις βαριοπούλες», ενώ έκανε λόγο για «σιωπηλή επανάσταση» στο χώρο της εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, οι εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, με τη συμμετοχή να φθάνει στο 50% σύμφωνα με τις ομοσπονδίες τους. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απάντησε στις κινητοποιήσεις με τη φράση ότι «40 χρόνια τώρα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, και τις ξεχωρίζω από τους εκπαιδευτικούς, δε θέλουν την αξιολόγηση. Αλλά η κοινωνία το απαιτεί», ωστόσο, το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η κυβέρνηση στην παρούσα φάση θα ήταν άλλη μια εστία αναταραχής στην κοινωνία.
Το ζήτημα είναι ότι -κατά τα φαινόμενα- ο χώρος της εκπαίδευσης «βράζει», με την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) να προχωρεί σε κινητοποιήσεις για μισθολογικά αιτήματα, αρχής γενομένης από τις 23 Φεβρουαρίου, οπότε και οι ανά ίδρυμα σύλλογοι ΔΕΠ θα αποφασίσουν τη μορφή της κινητοποίησης (αποχή από καθήκοντα, στάση εργασίας, απεργία), με προοπτική κλιμάκωσης αν η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα του κλάδου (νέο μισθολόγιο, συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ για μισθολογική διαφορά, ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, κ.λπ.).
Και, φυσικά, πάντα υπάρχει και ο φόβος η συνεχιζόμενη ακρίβεια και πίεση στα εισοδήματα να προκαλεί «αναφλέξεις» σε διάφορους κλάδους, οι οποίες και θα εντείνουν ένα κλίμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν… μη συζητήσιμο, καθώς πλέον τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν στην προκήρυξη εκλογών στις αρχές Απριλίου, έστω κι αν ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις του για το θέμα...
Δ. Χρυσικόπουλος
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου