19.2.23

Αιχμές, προειδοποιήσεις και εκκλήσεις στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου...



Με διαφορετικές απόψεις, που ενίοτε έδιναν την εικόνα ξεχωριστών μονολόγων, προσήλθαν οι διεθνείς αξιωματούχοι στη Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια. Από τη διάσκεψη αυτή δεν έλειψε και η ταύτιση απόψεων σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα, όπως π.χ. ήταν η κοινή έκκληση από ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ για στήριξη του Κιέβου...

Παράλληλα, δεν απουσίαζαν οι αιχμές ή οι κατηγορίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση της Κίνας που δεν δίστασε να μιλήσει για «υστερική συμπεριφορά» των ΗΠΑ, κατηγορώντας τις πως παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες, με αφορμή την κατάρριψη του γνωστού «μπαλονιού» πάνω από αμερικανικό έδαφος.

Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν βεβαίως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκκλήσεις του Κιέβου για μεγαλύτερη παροχή στρατιωτικής συνδρομής από τους συμμάχους του, ενώ υπήρξαν φωνές που καλούσαν σε ενίσχυση των ευρωπαϊκών ένοπλων δυνάμεων. Αίσθηση επίσης προκάλεσε το Πεκίνο που σημείωσε πως θα παρουσιάσει το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο.


«Στείλτε όπλα στο Κίεβο»

Με το Κίεβο να πιέζει έντονα το τελευταίο διάστημα τους συμμάχους για μεγαλύτερη παροχή στρατιωτικής συνδρομής, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Γερμανία απεύθυναν έκκληση προς όλους, όσοι διαθέτουν άρματα μάχης και πυρομαχικά, να τα προσφέρουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει ουδετερότητα, παρακαλώ επιλέξτε πλευρά», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, επαναβεβαιώνοντας, από κοινού με τον ομόλογό της των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την προσήλωση των δύο χωρών στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί». Σε σχετική συζήτηση - πάνελ για την Ουκρανία, η Μπέρμποκ τόνισε πως «δεν μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη, αλλά σώζουμε ζωές και θα συνεχίσουμε μέχρις ότου επανέλθει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει ειρήνη για αυτόν τον πόλεμο, η Γερμανίδα υπουργός επισήμανε ότι, αν δεχτούμε η Ρωσία να πάρει ένα τμήμα της Κριμαίας, αυτό θα σήμαινε το τέλος του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας τάξης, το τέλος της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. «Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος και ένα θύμα. Αν αποσύρει τα στρατεύματά της η Ρωσία, ο πόλεμος τελείωσε. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, τελείωσε η Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε συμφέρον από μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», καθώς το αντίθετο θα είναι σε βάρος των συμφερόντων όλων στον κόσμο. 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ξεκαθάρισε από την πλευρά του Κιέβου ότι νίκη για τη χώρα του σημαίνει σε πρώτη φάση αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας και σε επόμενο χρόνο καταβολή αποζημιώσεων, λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου και τελικά αλλαγή της Ρωσίας. «Ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρξει μόνο όταν η Ρωσία δεν θα αποτελεί πλέον απειλή», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι «κυρώσεις, όπλα, χρήματα» και η προσήλωση των συμμάχων στη νίκη της Ουκρανίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση όπλων και την έλλειψη πυρομαχικών, η Μπέρμποκ εξήγησε ότι η Ευρώπη θεωρούσε ότι είχε τελειώσει με τον πόλεμο και δεν ήταν προετοιμασμένη για τέτοιας κλίμακας σύγκρουση. «Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», τόνισε, για να διαβεβαιώσει ότι από τη μία πλευρά δημιουργείται μια συμμαχία με τις χώρες οι οποίες διαθέτουν τα κατάλληλα άρματα Leopard και από την άλλη δρομολογούνται νέες γραμμές παραγωγής πυρομαχικών.

«Υπάρχουν κάποιες χώρες που διαθέτουν πυρομαχικά για τα Gepard. Και κάποιες χώρες λένε ότι αυτός ο πόλεμος είναι ευρωπαϊκός και η Ευρώπη δεν έκανε τίποτε όταν χρειάζονταν βοήθεια. Κάποιες άλλες χώρες αντιλαμβάνονται ότι παραβιάζεται η Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και επέλεξαν πλευρά. Η ουδετερότητα δεν είναι επιλογή. Έτσι ενισχύεται ο επιτιθέμενος. Παρακαλώ, διαλέξτε πλευρά», δήλωσε η Μπέρμποκ. «Δεν υπάρχει ουδετερότητα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεισφέρει μια χώρα, στο ανθρωπιστικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι και πολύτιμοι», συμφώνησε ο κ. Μπλίνκεν και διευκρίνισε ότι οι δημοκρατίες έχουν διαδικασίες και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

► Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γεν Στόλτενμπεργκ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι ο Πούτιν να νικήσει. Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα για εκείνον και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν", προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ που κατηγόρησε τη Μόσχα πως κινητοποιεί «εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα» και προμηθεύεται «περισσότερα όπλα από αυταρχικές χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: