8.2.23

Προεκλογικά παιχνίδια...


Στα πυρά του πρωθυπουργού για την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής μέχρι τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε μέσω της υπόθεσης των... υποκλοπών. «Μόλις ανέβετε σε αυτό το βήμα και απαντήσετε και σήμερα για ποιον λόγο παρακολουθούσατε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΣ κ. Λαλούση, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κύρτσο και τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μόλις δώσετε εξηγήσεις και μας πείτε ποιος ήταν ο εθνικός λόγος, σας υπόσχομαι θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μη νομιμοποιεί από εδώ και στο εξής την πλειοψηφία τονίζοντας πως η μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες είναι μια θεσμική κίνηση που έχει υιοθετήσει και το κόμμα της Ν.Δ. στο παρελθόν.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το επίδομα στο Πολεμικό Ναυτικό που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το νέο μισθολόγιο που θα επεξεργαστεί η κυβέρνηση είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Επισήμανε πως η πλειοψηφία αδιαφορεί για το πώς επιβιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας. Τον κατηγόρησε μάλιστα πως βάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην αρένα της μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Επιμένοντας σε προεκλογικούς τόνους, ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε στον πρωθυπουργό να μη δίνει υποσχέσεις για το 2024, «γιατί μεσολαβούν οι εκλογές και δεν θα είστε εκεί να τις υλοποιήσετε».

Σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στην κλίμακα (25η θέση), ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην αναφορά του πρωθυπουργού πως αυτό που επισημαίνεται στην έρευνα είναι ότι η αναβάθμιση οφείλεται στην «απομάκρυνση από την περίοδο των μνημονίων, δηλαδή σε όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, όχι εσείς».

Κατά την πάγια τακτική του, ο τέως πρωθυπουργός προκάλεσε για άλλη μια φορά τον κ. Μητσοτάκη να αντιπαραβάλουν τα προγράμματά τους σε μια τηλεμαχία προκειμένου να γίνει ουσιαστική σύγκριση. «Επτά χρόνια την αποφεύγετε – γιατί, αλήθεια; Αφού είστε τόσο σίγουρος πως είστε καλύτερος». Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει τις εκλογές τον Ιούλιο του 2023, «γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε ότι ούτε ο ίδιος πιστεύει στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν προβάδισμα και υπεροχή. «Δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι στις εκλογές, ψηφίζει ο ελληνικός λαός», είπε και έφερε ως παράδειγμα τα αποτελέσματα της κάλπης στην Κύπρο...

Aντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: