Για την προσεχή Παρασκευή 3 Μαρτίου έχει προσδιοριστεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για... σήμερα 28 Φεβρουαρίου αλλά αναβλήθηκε. Το επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης (ΕΡΤ, 26.2.2023) προαναγγέλλοντας ότι «θα κάνω μια εισήγηση την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο» για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία ως γνωστόν και αναμένεται να αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο, με την κυβέρνηση να θέλει να την αξιοποιήσει προεκλογικά. Γι’ αυτό άλλωστε και είχε φροντίσει να την επισπεύσει για την 1η Απριλίου αντί της αρχικής ημερομηνίας της 1ης Μαΐου.
Αλλά ανεξάρτητα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το πώς θα αξιοποιήσει το θέμα του κατώτατου μισθού για προεκλογικούς λόγους, για τη συνεδρίαση αυτή του υπουργικού συμβουλίου έχει γίνει πολύς λόγος, καθώς πολλοί το έχουν συνδέσει και με το θέμα της ανακοίνωσης των εκλογών. Πράγματι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στο μέγαρο Μαξίμου κάνουν τη σκέψη η ανακοίνωση των εκλογών από τον πρωθυπουργό να προηγηθεί της τυπικής προκήρυξής τους και της διάλυσης της Βουλής που όλα δείχνουν ότι θα γίνει στις 10 Μαρτίου. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία συνομίλησε η «Εφ.Συν.», δεν θα πόνταραν στο σενάριο του να ανακοινωθούν οι εκλογές στο ερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, με το σκεπτικό ότι έτσι θα επισκιαστεί το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Επομένως, τα ίδια στελέχη θα έβλεπαν την ανακοίνωση των εκλογών σε μια δεύτερη ημερομηνία που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προηγηθεί της αναμενόμενης διάλυσης της Βουλής στις 10 Μαρτίου. Ημερομηνία που προκύπτει και από τις επιταγές του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η απόσταση ανάμεσα στην προκήρυξη και τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να είναι το πολύ 30 μέρες και ως εκ τούτου για να γίνουν οι εκλογές στις 9 Απριλίου –όπως με τα σημερινά δεδομένα ο πρωθυπουργός σχεδιάζει– θα πρέπει να προκηρυχτούν το νωρίτερο στις 10 Μαρτίου.
Αλλωστε στο μέγαρο Μαξίμου οργανώνουν το νομοθετικό προγραμματισμό τους με όριο τη 10η Μαρτίου, θέλοντας να έχουν κλεισει μέχρι τότε κάθε νομοθετική εκκρεμότητα. Επομένως, για την κυβέρνηση τα οροσημα στον δρόμο προς τις εκλογές είναι η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ανακοίνωση, σε πολιτικό επίπεδο της ημερομηνίας των εκλογών (εφόσον προηγηθεί) και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη των εκλογών και την ημερομηνία συγκρότησης της νέας Βουλής. Ημερομηνία που θα παίξει ρόλο και στον χρόνο διεξαγωγής των ενδεχόμενων δεύτερων εκλογών που το Μαξίμου υπολογίζει για τις 14 ή τις 21 Μαΐου...
Γιάννης Μπακάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου