Λίγες ώρες απομένουν για την ανάδειξη του όγδοου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τους "ανεξάρτητους" Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη να διεκδικούν την προεδρία, δέκα χρόνια μετά την άνοδο του Νίκου Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο.
Το βράδυ της Κυριακής ο κυπριακός λαός θα γνωρίζει ποιος... θα είναι ο επόμενος ηγέτης του που θα τον οδηγήσει μέσα σε μια εποχή γεωπολιτικής ρευστότητας διεθνώς, αλλά θα κληθεί ταυτόχρονα να χειριστεί την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Μετά από έναν πρώτο γύρο όπου ο πρώην διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό, Ανδρέας Μαυρογιάννης, διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, η μάχη κρίνεται ιδιαιτέρως αμφίρροπη με τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) να παίζει ρόλο ρυθμιστή.
Ωστόσο, η διαμάχη που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες εντός του κόμματος και οι διαφορετικές τάσεις που επικράτησαν δεν συνέβαλαν ώστε κάποιος υποψήφιος να θεωρείται πως έχει ισχυρό πλεονέκτημα έναντι του άλλου.
Η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού για κατά βούληση ψήφο, διευκρινίζοντας πως θα είναι στην αντιπολίτευση, προκάλεσε ανακούφιση στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Οχι μόνο γιατί αποφεύχθηκε η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά και γιατί τα στελέχη -με πρώτο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου- μίλησαν για υπέρβαση, υπονοώντας πως θα στηρίξουν τη δεύτερη Κυριακή τον κ. Μαυρογιάννη.
Είναι, ίσως, η πρώτη φορά στην ιστορία των προεδρικών εκλογών της Κύπρου που το κόμμα της Δεξιάς μένει εκτός β΄ γύρου και είναι σίγουρα η πρώτη φορά που στελέχη του ΔΗΣΥ στηρίζουν ανεπίσημα υποψήφιο τον οποίο στηρίζει το κόμμα της Αριστεράς.
Οι δύο υποψήφιοι
Ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά πλέον ανεξάρτητος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, (που υποστηρίζεται στην τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία από το Δημοκρατικό Κόμμα – ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου) έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο των εκλογών με 32,04%, με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση της κούρσας με 29,61%.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν και προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ ο ίδιος, κατέβηκε στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητος, με την υποστήριξη πλήθους κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Αλληλεγγύη), ενάντια στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από την 1η Μαρτίου του 2018 μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου του 2022. "Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν είναι αντίπαλός μας, αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στο όραμά μας έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται… " δήλωσε ο ίδιος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την άλλη μεριά, υπενθυμίζεται πως είχε διατελέσει την τελευταία δεκαετία βασικός διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό.
"Η ετυμηγορία του λαού είναι σαφής και τιμά τόσο εμένα όσο και όσους εργάστηκαν για την υποψηφιότητά μου… Σε αυτήν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί δεν περισσεύει κανείς. Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί" είχε σπεύσει να δηλώσει ο κ. Μαυρογιάννης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής.
Οι δυο τους, αν και αντίπαλοι για την προεδρία, μοιράζονται μια σειρά από κοινές εμπειρίες. Έχουν και οι δύο αναμετρηθεί με το Κυπριακό από προβεβλημένες θέσεις ευθύνης, και μάλιστα σε μια περίοδο κομβικών εξελίξεων. Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν και οι δύο συνεργαστεί στενά με τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Εμφύλιος στον ΔΗΣΥ
Κατά τη συνεδρίαση, τις προηγούμενες ημέρες, του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που επρόκειτο να παίξει ρόλο ρυθμιστή αποφασίστηκε ψήφος κατά συνείδηση, με το κλίμα πάντως εντός του κόμματος να είναι πολωμένο και την πλειοψηφία των ομιλητών να χαρακτηρίζουν "προδότη" και "αποστάτη" τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Αρκετοί τάχθηκαν και υπέρ της "υπέρβασης" -όπως είπαν- και της ψήφου στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μετά τη συνεδρίαση, στελέχη του ΔΗΣΥ δημοσιοποίησαν τι προτίθενται να κάνουν με πολλούς από αυτούς -ακόμα και αν δεν δημοσιοποιούν το όνομα- να λένε "όχι στον αποστάτη". Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι πλέον για την πλειοψηφία των στελεχών του ΔΗΣΥ, τουλάχιστον όπως εκφράστηκαν στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ο "αποστάτης" και ο "προδότης" που ευθύνεται για την ήττα του κόμματος και δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή.
Επίσημα, πάντως, το κόμμα αποφάσισε να βρίσκεται στην αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με βάση τις αρχές που πρεσβεύει.
"Δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητά μας, τις αρχές και τις αξίες μας, αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ του 1976, όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστεύω μας" είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, στην καταληκτική ομιλία της συνεδρίασης που κράτησε σχεδόν επτά ώρες.
"Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα γνώριζα και για τους Ιούδες και ήταν γνωστό ότι θα είχα απέναντί μου τους αποστάτες" είπε ο κ. Νεοφύτου. "Συνειδητά" πρόσθεσε, "έβαλα υποψηφιότητα για την παράταξη, τα πιστεύω, τις αρχές μας και για αυτό είμαστε νικητές και να το αισθάνεστε, γιατί δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει ότι τούτο το περήφανο κόμμα θα γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ είτε προς την κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους".
Αν χάσουμε, είπε ακόμα, θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση. "Δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε, ακολουθούμε την αρχή που είχαμε επιλέξει καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας".
Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που ο κυπριακός λαός τους κατέταξε στην αντιπολίτευση, δεν ήταν δυνατό ένα πολιτικό γραφείο να στρεβλώσει την απόφαση ενός κυρίαρχου λαού, ώστε να μοιραστούν υπουργεία και να σώσουν το κόμμα. "Το κόμμα το ενώνεις πάνω σε αρχές και πολιτικές, δεν το ενώνεις με τις οποιεσδήποτε καρέκλες του οποιουδήποτε. Αν οι καρέκλες ήταν ο αυτοσκοπός δεν θα υπήρχε ο ΔΗΣΥ".
Η θέση του Νίκου Αναστασιάδη
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης, χωρίς να αναφέρει το όνομα του υποψήφιου που υποστηρίζει στον β’ γύρο των εκλογών, "φωτογράφισε" το απόγευμα της Παρασκευής τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς έκανε λόγο για αναγκαιότητα διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη κατεύθυνση της Δύσης και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θεωρείται πως έχει μια πιο αποστασιοποιημένη θέση σε σχέση με τη συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε, επίσης, σε τερματισμό της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στον ΔΗΣΥ και αποφυγή της σπίλωσης του ονόματος του.
Επιλέγοντας συνειδητά, όπως ο ίδιος ανέφερε, να μην εκφράσει τη δική του θέση υπέρ ή εναντίον των δυο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ απηύθυνε έκκληση προς όλους να τερματιστούν αμέσως οι μεταξύ στελεχών του ΔΗΣΥ αντιπαραθέσεις ώστε συνειδητά να αφεθούν τα μέλη και φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν ελεύθερα.
Έκανε μάλιστα λόγο για μια "χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του" ονόματός του και τόνισε πως "ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης Γλαύκος Κληρίδης, ουδέποτε εξετράπη και ουδέποτε επέτρεψε, είτε δημόσια είτε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, να αποδίδονται απαράδεκτα υπονοούμενα εις βάρος απλών μελών πολύ δε περισσότερο ιστορικών στελεχών του κόμματος".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου