9.2.23

«Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε επαγγελματίες»...



Από τις 88 διεθνείς ομάδες που έχουν μεταβεί από ξένες χώρες και επιχειρούν στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον φοβερό διπλό σεισμό, είχαν ανασυρθεί συνολικά μέχρι χθες το βράδυ 58 άνθρωποι ζωντανοί από τα ερείπια. Από αυτούς τους 58, οι 5 διασώθηκαν από την ελληνική αποστολή ανέφερε  ο προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, στο πλαίσιο ενημέρωσης που έκανε σήμερα για τα πεπραγμένα της ελληνικής αποστολής έρευνας και διάσωσης...

«Δεν είμαστε ήρωες. Είμαστε επαγγελματίες που η αποστολή μας είναι να σώσουμε ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Μπαλάφας, σχολιάζοντας την έκταση που έχουν πάρει οι ενέργειες και οι διασώσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, αλλά δεν έκρυψε την συγκίνηση του, αναφερόμενος στις τρομερές στιγμές έντασης που νιώθουν οι πυροσβέστες την στιγμή που προσπαθούν να σώσουν ένα παιδί, έναν άνθρωπο από τα χαλάσματα.

«Είναι αναπόφευκτο να μην δεθείς. Προσπαθείς να το κάνεις ακολουθώντας τεχνικές και συγκεντρώνεσαι στα μικρά πράγματα που πρέπει να κάνεις στο πλαίσιο της επιχείρησης. Αλλά ο άνθρωπος είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα πρόσωπο. Και ειδικά όταν έχεις πρόσωπο, ήχο και άγγιγμα είναι αδύνατο να το αποφύγεις. Απλώς μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, και όλο αυτό σωρευτικά μπορεί να σε κάνει να σπάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί διασώστες σε όλο τον κόσμο κάποια στιγμή σταματάνε αυτή τη δουλειά, γιατί δεν αντέχουν. Στα πρωτογενή θύματα μια καταστροφής είναι τα ίδια τα θύματα, οι διασώστες και όσοι παραβρίσκονται εκεί».
Στο μεταξύ, η ελληνική αποστολή επιχειρεί από σήμερα το πρωί σε άλλο σημείο και το γεγονός ότι μετακινήθηκε έπειτα από δυόμισι μέρες δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. «Συνήθως τελειώνουμε την έρευνα σε ένα σημείο και πάμε πιο πέρα. Εδώ όμως η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν μπορούσαν να σταματήσουν ούτε στιγμή την έρευνα. Μόνο για την ανάσυρση της 20χρονης Αϊρίν, χτες, η ομάδα δούλευε ασταμάτητα πάνω από έξι ώρες και μάλιστα ενώ γίνονταν ισχυροί μετασεισμοί που δημιουργούσαν μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Ο κ. Μπαλάφας υπογράμμισε ότι οι τουρκικές αρχές υποδέχτηκαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική αποστολή, αλλά επικρατούσε ένα πραγματικό χάος και δεν μπορούσε να λειτουργήσει τίποτα. Με τη βοήθεια αρχικά του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και της προξένου και στη συνέχεια της τουρκικής Πολιτικής Προστασίας, η ελληνική ομάδα προμηθεύτηκε τα καύσιμα που χρειαζόταν για τις μετακινήσεις και τη λειτουργία των μηχανημάτων διάσωσης. Κάποιες στιγμές, όμως, έπρεπε να διαλέξουν αν θα χρησιμοποιούσαν καύσιμα για τις θερμαντικές συσκευές που είχαν στις σκηνές ή θα τα χρησιμοποιούσαν για τα μηχανήματα στις έρευνες. Διάλεξαν το δεύτερο.

Η ελληνική αποστολή έχει αυτονομία σε νερό, φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για μία εβδομάδα, αλλά αν χρειαστεί θα μείνουν παραπάνω με την προμήθεια των απαιτούμενων από το τουρκικό κράτος.

Αυτή την στιγμή η ελληνική αποστολή αποτελείται από 36 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η και 2η ΕΜΑΚ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, 8 άτομα του ΕΚΑΒ (τρεις γιατρούς και 5 παραϊατρικούς), δύο αξιωματικούς- μηχανικούς του ΠΣ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα.

Στην ίδια περιοχή συνεργάζονται με άλλες 12 ξένες αποστολές, από τις 88 που έχουν φτάσει μέχρι τώρα στην Τουρκία (θα μεταβούν και 4 ακόμα). Οι 12 ομάδες έχουν στήσει ένα κοινό κέντρο συντονισμού που παραδόθηκε από την ελληνική ομάδα στην ολλανδική και θα συνεχίσουν τις έρευνες με αμείωτη ένταση, για όσο χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: