Γιώργος Καρελιάς
Έτσι είναι οι δικτάτορες. Ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες του λαού τους το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο οι διαμαρτυρίες. Και, φυσικά, ούτε που τολμούν να πάνε στους τόπους της τραγωδίας χωρίς να είναι περικυκλωμένοι από ασφαλίτες και κολαούζους.
Τι έκανε ο Ερντογάν μετά τον φονικό σεισμό; Πρώτον, χαρακτήρισε …προβοκάτορες όσους... τολμούν να μιλάνε για την τραγωδία που έφερε.
Δεύτερον, έκλεισε επί ώρες το Τwitter, επειδή οι χρήστες τους «μετέδιδαν ψέματα». Ναι, σε τόσο τραγικές ώρες η έγνοια των αυταρχικών καθεστώτων είναι να μην απλώνονται οι «κακές» ειδήσεις, για να μην καταλάβουν οι πολλοί τι συμβαίνει.
Τρίτον, πήγε με την κουστωδία του σε ελεγχόμενη περιοχή, για να τάξει, λέγοντας ψέματα: ότι σε ένα χρόνο θα ξαναχτίσει τις κατεστραμμένες περιοχές. Κάτι ανέφικτο.
Ο Ερντογάν βάσισε την αρχή της κυριαρχίας του στην πολιτική ζωή της Τουρκίας στο φονικό σεισμό του 1999. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά ένας άλλος σεισμός μπορεί να θέσει τέλος σ’ αυτήν την κυριαρχία.
Η πιο έξυπνη κίνηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση είναι να στείλει αμέσως σωστικά συνεργεία στις περιοχές της καταστροφής. Και μόνο η παρουσία τους διέλυσε το οικοδόμημα των προκλήσεων και απειλών, που φτιάχνει εδώ και χρόνια το καθεστώς Ερντογάν. Οι εικόνες με τους Έλληνες διασώστες να σκάβουν στα ερείπια και να βγάζουν έναν άνθρωπο αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους πολεμοκάπηλους Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου.
Οι πιο θαρραλέοι Τούρκοι, μέσα στην απελπισία για την καταστροφή, τρολάρουν την πολεμοκάπηλη ηγεσία τους: «Οι Έλληνες ήρθαν ξαφνικά ένα βράδυ και σώζουν ζωές Τούρκων», έγραψαν στα κοινωνικά δίκτυα, αυτά που η κυβέρνησή τους ανοιγοκλείνει, νομίζοντας ότι μπορεί να σταματήσει την οργή.
Δεν πρέπει να βλέπουμε τη σημερινή τραγωδία στην Τουρκία από τη σκοπιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και δεν είναι σώφρον να υπερτονίζουμε τη «διπλωματία των σεισμών». Την είχαμε και στο παρελθόν, αλλά μακροπρόθεσμα δεν απέδωσε. Όμως, αυτά που γίνονται σήμερα στην Τουρκία μπορεί να βοηθήσουν τον τουρκικό λαό να κάνει ένα βήμα μπροστά, απαλλασσόμενος από το καθεστώς Ερντογάν, που τον καταπιέζει και θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό χωροφύλακα.
Δεν γνωρίζουμε ποιοι θα διαδεχθούν τον Ερντογάν και αν αυτή η αλλαγή θα σημάνει κάτι καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για ριζική αλλαγή στάσης.
Όμως, η υπερεικοσαετής κυριαρχία του Ερντογάν πρέπει να τερματιστεί. Για το καλό του τουρκικού λαού. Οι ελπίδες που γέννησε η εμφάνισή του, όταν γκρέμισε το τότε πολιτικό κατεστημένο στη γειτονική χώρα, έχουν διαλυθεί προ πολλού. Έγινε ο ίδιος κατεστημένο. Και μοναδική του έγνοια είναι πλέον η διαρκής αναπαραγωγή του. Αλλά ο τουρκικός λαός δεν έχει να προσδοκά πλέον τίποτα καλό. Ούτε οι γειτονικοί λαοί.
Μια φυσική καταστροφή μπορεί καταστρέψει το καθεστώς Ερντογάν. Ίσως και να αλλάξει τη μοίρα της περιοχής...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου