Μπαίνοντας στην τελική ευθεία της (τυπικής) διαβούλευσης -γιατί ουσιαστικά διαπραγμάτευση δεν υφίσταται- οι... επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδας, το ΚΕΠΕ, αλλά και τα ινστιτούτα των εργοδοτών (ΙΟΒΕ, ΣΕΤΕ) καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού, έσπευσαν να χαμηλώσουν τον πήχη του ποσοστού αύξησης.
Επενδύοντας την επιχειρηματολογία τους με την γνωστή κινδυνολογία για την πορεία της ελληνικής οικονομία, και στέλνοντας ουσιαστικά ένα σήμα στην κυβέρνηση να μην μπει σε προεκλογική διαδικασία πλειοδοσίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζουν ότι η αύξηση θα πρέπει να κυμανθεί μεταξύ του 3% και του 5%. Με λίγα λόγια, προτείνουν μια αύξηση που καλύπτει τον μισό (προβλεπόμενο) πληθωρισμό για το 2023 (5% - 6%) ή ελάχιστα πιο πάνω, υπογραμμίζοντας ότι μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση θα προκαλέσει προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα επηρεάσει αρνητικά την σταθερότητα των τιμών και θα προκαλέσει νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Στην ίδια κατεύθυνση το ΚΕΠΕ αναφέρει ότι «η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει πιο δυσμενείς επιπτώσεις στην απασχόληση των μικρών επιχειρήσεων, όπου οι μέσοι μισθοί είναι πολύ κοντά στον κατώτατο μισθό». Οι προτάσεις αυτές απαντούν φυσικά στην ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,8% που ζητεί η ΓΣΕΕ, συνυπολογίζοντας ότι η αύξηση σε αυτά τα επίπεδα καλύπτει και τον πληθωρισμό του 2023.
Απώλειες 18,5%
Το ζητούμενο ωστόσο για τους περίπου 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και για περίπου 1,8 εκατ. εργαζόμενους που αμείβονται με ενδιάμεσους μισθούς, είναι ο καθορισμός ενός ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μια περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια σε βασικά είδη διατροφής έχουν ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα εισοδήματά τους την τελευταία διετία. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2% από τον Ιανουάριο του 2022 και κατά 7,7% από τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή συνολικά αυξήθηκε κατά 9,7%, από τα 650 ευρώ στα 713 ευρώ (μεικτά). Ωστόσο η μέση ετήσια αύξηση ουσιαστικά ήταν 7,78%, αφού η δεύτερη αύξηση ξεκίνησε από το 2ο τρίμηνο του 2022 και μετά, όταν ήδη ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί στο 8%. Αποτέλεσμα, η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού το 2022 να έχει παρουσιάσει απώλεια κατά 18,5%.
Μισθός 952 ευρώ
Για να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στο ίδιο επίπεδο λόγω του πληθωρισμού, θα έπρεπε το επίπεδό του το 2022 να ήταν 952 ευρώ (μεικτά) (σε δωδεκάμηνη βάση, 815 ευρώ για 14 μεικτούς μισθούς από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα), σημειώνουν σε πρόσφατη μελέτη τους οι πανεπιστημιακοί Σάββας Ρομπόλης και Βασίλης Μπέτσης. Εξετάζοντας τα διαφορετικά «σενάρια» αύξησης του κατώτατου μισθού που έχουν ήδη προταθεί οι κύριοι Ρομπόλης και Μπέτσης προβλέπουν ότι σε κάθε περίπτωση οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων που αμείβονται με τα κατώτατα όρια είναι δύσκολο να καλύψουν τις απώλειες της τελευταίας διετίας.
Πού θα κυμανθούν οι πραγματικές απώλειες
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν:
Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 9,6%, δηλαδή όσο ήταν ο πληθωρισμός το έτος 2022, τότε ο συνολικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά περίπου 4%. Σε αυτή την περίπτωση ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ (μεικτά) και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα είναι 7% και του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού θα είναι 12%.
Στο σενάριο που ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 800 ευρώ (μεικτά), τότε, λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση του ΟΟΣΑ για τον πληθωρισμό του 2023, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στο 4% - και του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού των μισθωτών η απώλεια της αγοραστικής δύναμης θα είναι 9,7%».
Η Έκθεση του ΟΟΣΑ (Ιανουάριος 2023) προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 1,1% από 1,8% (1,6% για το 2024) που προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,7% (2,3% για το 2024). Οπότε, μια αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5% θα διαμόρφωνε τον κατώτατο μισθό στα 752 ευρώ μεικτά και η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, αν λάβουμε υπόψη και τον πληθωρισμό του έτους 2023 (3,7%), θα είναι 9,7%, ενώ αντίστοιχα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του συνολικού μέσου μηνιαίου μισθού των μισθωτών θα είναι 15,5%...
Ανδρέας Πετρόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου