13.2.23

Διασώσεις 178 ώρες μετά τον σεισμό...


...ενώ οι έρευνες «πλησιάζουν στο τέλος»...

Ένα 6χρονο κορίτσι και δύο γυναίκες διασώθηκαν έπειτα από 178 ώρες στα ερείπια κτιρίου στην Τουρκία, που έπεσε στον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, αναπτερώνοντας τις ελπίδες και άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, περισσότερο πραγματιστική ήταν η ανακοίνωση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις διάσωσης «πλησιάζουν στο τέλος τους» και πλέον πρέπει να δοθεί έμφαση στη στήριξη των πληγέντων...

Σε εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις κατεδάφισης κατεστραμμένων κτιρίων.

Επιχείρηση διάσωσης πέντε ατόμων

Την ώρα που ο επίσημος απολογισμό των νεκρών του σεισμού ξεπέρασε τους 35.200 ανθρώπους (31.643 στην Τουρκία και περισσότεροι από 4.300 στη Συρία ), μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντιόχεια, 176 ώρες μετά τον σεισμό, ενώ μια 70χρονη, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια. Επίσης ένα εξάχρονο κορίτσι διασώθηκε 178 μετά στην επαρχία Αντιγιαμάν.

Διασώστες στην Καχραμανμαράς δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ένας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο. 

Τα σωστικά συνεργεία (Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία) προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολόνα τους καθυστερεί. 

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις ειδικές κάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο», δήλωσε Τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

Σήμερα, μία εβδομάδα μετά, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με εικόνες από την ώρα του σεισμού, δείχνοντας το μέγεθος της δόνησης και τις αντιδράσεις των ανθρώπων.


ΟΗΕ: Η φάση των διασώσεων πλησιάζει στο τέλος της

Στο μεταξύ, όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για περισσότερους σώους κάτω από τα χαλάσματα εξανεμίζονται και οι ομάδες διάσωσης από όλο τον κόσμο σταδιακά αναχωρούν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πρέπει πλέον να δίνεται έμφαση στην παροχή καταλύματος, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης στους επιζώντες στην Τουρκία και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), Μάρτιν Γκρίφιθς, «αυτόό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (…) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία, ενώ επισήμανε ότι έχει ακούσει συγκλονιστικές μαρτυρίες από επιζώντες στο Χαλέπι, τα τραύματα των οποίων «είναι εμφανή και αυτά τα τραύματα πρέπει να γιατρέψει ο κόσμος».

Φαράγγι έγινε το ρήγμα του σεισμού
Άλλο βίντεο από drone που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο Al Jazeera δείχνει ότι όσο περνούν οι μέρες, το ρήγμα που προκάλεσε στην επιφάνεια του εδάφους ο μεγάλος σεισμός, διευρύνεται. Εκεί που υπήρχε μια σχισμή μερικών μέτρων τις πρώτες ημέρες, σήμερα υπάρχει ένα φαράγγι.


Εως 84 δισ. δολ. το πλήγμα στην τουρκική οικονομία

Τα 7,8 Ρίχτερ, ο χειρότερος σεισμός στην Τουρκία μέσα σε έναν αιώνα, έχει προκαλέσει καταστροφές που μπορεί να κοστίσουν στη χώρα έως 84,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων, τα 84,1 δισ. δολάρια αναλύονται σε 70,8 δισ. για τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών. Όπως αναφέρεται, το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε πως το κράτος θα έχει πετύχει να μην υπάρχει κανείς χωρίς σπίτι μέσα σε ένα χρόνο και πως η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα για να «κάνει τη χώρα να σηκωθεί ξανά», στόχος που φαίνεται μάλλον δύσκολο να επιτευχθεί. Άλλωστε, στις 10 τουρκικές επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζουν περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι, ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας, ενώ παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum την Κυριακή. Εξήγησε ότι μετά τις αρχικές επιπτώσεις, που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ. Ωστόσο οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος.

Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 5% το 2022 και εκτιμούσε ότι θα έφθανε το 5,5% το 2023 πριν από τον σεισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: