Μαρία Ψαρά
Επείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν αιτήματος των βελγικών δικαστικών αρχών, κίνησε η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα, στον απόηχο του ορυμαγδού αποκαλύψεων για το σκάνδαλο QatarGate για το οποίο υπάρχουν ήδη αρκετές προφυλακίσεις, ανάμεσά τους εκείνη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή...
Τα πρώτα διαδικαστικά βήματα έχουν γίνει και η πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) για την υποβολή πρότασης απόφασης.
«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συνδράμει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να πληρώσει και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε η Ρομπέρτα Μετσόλα.
Η πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή, με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023. Παράλληλα, η Μετσόλα αναμένεται να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των υφιστάμενων κανόνων και της βελτίωσης των εσωτερικών συστημάτων, μεταξύ άλλων όσον αφορά την επιβολή της νομοθεσίας.
Δύο κεντρικά γρανάζια στη μηχανή του Παντσέρι
Την έναρξη της δεύτερης φάσης των ερευνών είχε αποκαλύψει από χθες η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σημειώνοντας ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο Αντρέα Κοτσολίνο, φέρεται να παρενέβη στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την προαγωγή των συμφερόντων του Μαρόκου. Υπενθυμίζεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν βοηθός του Κοτσολίνο.
Ο τελευταίος, όμως, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι «δεν πήρε ποτέ ούτε ένα ευρώ για να δράσει με τρόπο που να αντιβαίνει στις υποχρεώσεις του». Σύμφωνα με την La Repubblica, όμως, ο Τζόρτζι φέρεται να κατέθεσε ότι "υποθέτει" πως ο Παντσέρι μπορεί να έδωσε χρήματα στον Κοτσολίνο.
«Μπορεί να ζητηθεί και η άρση ασυλίας του Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος ανήκε, με άμεσο τρόπο, στο δίκτυο Παντσέρι», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης. Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, τονίζεται ότι «μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά
κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Η διαδικασία
Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), οι αιτήσεις άρσης της ασυλίας ανακοινώνονται από τον Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI)).
Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) ορίζει εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση της επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση. Το σχέδιο έκθεσης συζητείται και ψηφίζεται στην JURI. Η επιτροπή εκδίδει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος. Όλες οι υποθέσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών. Η σύσταση υποβάλλεται στη συνέχεια στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), ο Πρόεδρος κοινοποιεί αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στον/στους ενδιαφερόμενο/ους βουλευτή/ές και στην αρμόδια εθνική αρχή
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου