14.1.23

Ρομπέρτα Μετσόλα για Qatargate: Η εμπιστοσύνη που χτιζόταν πάνω από 20 χρόνια...


...καταστράφηκε σε λίγες ημέρες...
«Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, η οποία χτιζόταν πάνω από 20 χρόνια και καταστράφηκε μέσα σε λίγες μέρες», τόνισε η Ρομπέρτα Μετσόλα, αναφερόμενη στο σκάνδαλο Qatargate. 

Η... πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μίλησε στην εφημερίδα Le Soir για την πρόταση 14 σημείων που υπέβαλε, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμόρφωση με τους κανόνες συμπεριφοράς, τονίζοντας ότι κάποιες ενέργειες μπορούν να εφαρμοστούν «τώρα». 

«Ναι, θα ήθελα να δω τη δημιουργία ενός οργάνου υπεύθυνου για ηθικά ζητήματα, κοινό για όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είναι μια συζήτηση που διαρκεί. Κάναμε προτάσεις για το σκοπό αυτό κατά την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν», παραδέχθηκε η Ρομπέρτα Μετσόλα, συμπληρώνοντας ότι θέλει να διορθώσει τις ελλείψεις που υπάρχουν. 

Σε ερώτηση αν η υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταματά στα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί, απάντησε: «Δεν έχω λάβει καμία νέα πληροφορία ή νέο αίτημα για άρση της ασυλίας». 

Θα πρέπει να διασφαλιστεί, τόνισε, πως αν συμβεί ξανά μια τέτοια εγκληματική διαφθορά, θα υπάρχουν τα εργαλεία για να «χτυπήσει ο συναγερμός», να προστατευτούν οι βουλευτές, οι βοηθοί τους και το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τρέχοντες κανόνες της ευρωβουλής, σημειώνει, είναι ήδη πιο φιλόδοξοι από εκείνους ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων. «Αναφέρομαι στην υποχρέωση να δηλώνονται οι διορισμοί προέδρων επιτροπών, τα δώρα, τα ταξίδια. Όλα αυτά έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και πολύ καιρό», επισημαίνει. 

«Σε αυτό το κοινοβούλιο υπάρχουν σχεδόν 7.000 άνθρωποι που εργάζονται, θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι όλοι οι πόροι χρησιμοποιούνται σωστά. Και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, για το μητρώο διαφάνειας, ότι πρέπει να ενισχύσω ουσιαστικά αυτήν την ομάδα και θα το κάνω εντός της διοίκησης. Ο νέος γενικός γραμματέας και οι δύο αναπληρωτές του θα ασχοληθούν με αυτό», τόνισε ακόμη, ενώ παραδέχθηκε πως σε ό,τι αφορά τις άτυπες ομάδες, είναι άγνωστο πόσες είναι, γιατί δεν υπάρχει λίστα.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα εξέφρασε την πεποίθηση με πολιτική βούληση να εφαρμοστούν νέα μέτρα σε έναν μήνα και να ενισχυθούν οι κανόνες που υπάρχουν ήδη. Όλοι, τονίζει, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: