21.1.23

Explainer: Γιατί οι τουρκικές εκλογές είναι η πιο κρίσιμη αναμέτρηση του 2023;...

Ο εκλογικός κύβος ερρίφθη στην Τουρκία. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σε δραματικούς τόνους την Κυριακή της 14ης Μαΐου ως την ημερομηνία διεξαγωγής των ταυτόχρονων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών που οι διεθνείς αναλυτές έχουν βαφτίσει ως την πιο κρίσιμη αναμέτρηση του πλανήτη το 2023, δεσμευόμενος πως τόσο ο ίδιος όσο και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα διεκδικήσουν... «μία ακόμη ιστορική νίκη» έναντι της εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης.

Συνηθισμένος στους έντονους πολιτικούς συμβολισμούς, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η επιλογή της ημερομηνίας, που σπρώχνει τις εκλογές έναν μήνα πριν από την εξάντληση της πενταετούς θητείας του, δεν είναι καθόλου τυχαία. Πρόκειται για μια αναφορά στις ιστορικές εκλογές της 14ης Μαΐου 1950, όταν ο Αντνάν Μεντερές κέρδισε τις εκλογές κατατροπώνοντας το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) που είχε κυβερνήσει ήδη πάνω από δύο δεκαετίες.

«Ο αείμνηστος Μεντερές είπε “φτάνει πλέον, ο λαός θα μιλήσει τη φωνή του” και βγήκε νικητής στην κάλπη», ανέφερε ο Ερντογάν στην παθιασμένη ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, που θύμιζε έντονα έναυσμα προεκλογικής εκστρατείας. «Ο λαός μας θα δώσει ξανά την απάντησή του στην αντιπολίτευση την ίδια μέρα, 73 χρόνια μετά», συμπλήρωσε, ενώ οι βουλευτές του ξεσπούσαν σε φρενήρη χειροκροτήματα.

Παρότι η προεκλογική ατζέντα κυριαρχείται από τα ζητήματα της οικονομικής αβεβαιότητας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην ημερομηνία της 14ης Μαΐου διαβλέπουν την ημέρα της κρίσης για το δόγμα του ερντογανισμού. 

Λίγες ώρες νωρίτερα, μια έκθεση οικονομικών αναλυτών που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters προέβλεψε πως ο πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως και εντός του 2023, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη του 3%. Παράλληλα, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας δεν φαίνεται να φρενάρει με αποτελεσματικότητα, καθώς το νόμισμα έχει χάσει ήδη το 30% της αξίας του μονάχα εντός του 2022 και εξακολουθεί να παραμένει στα πιο αδύναμα επίπεδά του. 

Explainer: Όλα όσα γνωρίζουμε για τις εκλογές στην Τουρκία

 
 Οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ και τις λαχαναχορές αυξάνονται σταθερά, μέρα με την ημέρα.
«Οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ και τις λαχαναχορές αυξάνονται σταθερά, μέρα με τη μέρα, και έχουν εκτοξευθεί πλέον στη στρατόσφαιρα» δηλώνει η Σιμπέλ, ιδιωτική υπάλληλος από την συνοικία του Κάντικιοϊ της Κωνσταντινούπολης. «Η κατάσταση είναι αφόρητη, και ολοένα και περισσότερος κόσμος προσδοκά την αλλαγή. Πιστεύω πως αυτήν τη φορά, αν η δημοκρατία μας λειτουργήσει ομαλά, ο Ερντογάν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τους συμβολισμούς και τα κατηγορώ κατά της αντιπολίτευσης για να επεκτείνει την κυριαρχία του στην τρίτη της δεκαετία», συμπληρώνει.

Η ημέρα της κρίσης για το δόγμα του ερντογανισμού

Η σκληρή αναμέτρηση της 14ης Μαΐου τυχαίνει να σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου αιώνα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, το οποίο ιδρύθηκε επισήμως στις 29 Οκτωβρίου του 1923 στην Άγκυρα, που πρόσφατα είχε οριστεί πρωτεύουσα του κράτους.

Παράλληλα, οι διπλές κάλπες θα καθορίσουν το εάν η Τουρκία θα παραμείνει στην τροχιά του αυταρχισμού, της απρόβλεπτης διπλωματίας και των ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών του Ερντογάν ή αν, αντίθετα, θα επιδιώξει να ακολουθήσει μια πιο κοσμική και φιλελεύθερη πορεία καθώς και την επιστροφή της στο πρωθυπουργικό σύστημα διακυβέρνησης.

Παρότι στην προεκλογική ατζέντα κυριαρχούν τα ζητήματα της οικονομικής αβεβαιότητας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στην ημερομηνία της 14ης Μαΐου διαβλέπουν την ημέρα της κρίσης για το δόγμα του ερντογανισμού. 

Από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει χάσει την παραμικρή εκλογική αναμέτρηση στην οποία ήταν υποψήφιος. Αρχικά από τη θέση του πρωθυπουργού, ύστερα από τον θώκο του Προέδρου με τις αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες που του παρείχε το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του 2017, ο Ερντογάν έχει κυβερνήσει την Τουρκία για δύο ταραχώδεις δεκαετίες, κατά τις οποίες η πρωτοφανής και αδιάκοπη οικονομική άνθηση της χώρας μπήκε σε τροχιά ελεύθερης πτώσης.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατηστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: