14.1.23

«Παζάρια» Μπάιντεν για το μεγάλο deal της πώλησης F-16 στην Τουρκία...



Η έγκριση της συμφωνίας, που συνοδεύεται από την πώληση F-35 στην Ελλάδα, εξαρτάται από την υπογραφή της Άγκυρας στην επέκταση του ΝΑΤΟ.
Ένα «δωράκι», όμως υπό συγκεκριμένους όρους, δρομολογεί η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν με αποδέκτη την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με... δημοσίευμα της Wall Steet Journal –που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους–, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία (μια συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων), μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα (πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια).

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η έγκριση του Κογκρέσου εξαρτάται από την υπογραφή της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών, λόγω των τουρκικών αντιρρήσεων για τους φερόμενους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας, αποφασίζοντας να ενταχθούν στη Συμμαχία πέρυσι, ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το deal και οι χρονικές «συμπτώσεις»

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, η οποία εξετάζεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη: περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τη γενική επισκευή 79 σκαφών από τον στόλο F-16 που ήδη έχει η Τουρκία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Επίσης, περιλαμβάνει πάνω από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας από το Κογκρέσο σχεδόν θα συμπέσει χρονικά με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον, την επόμενη εβδομάδα.

Η χωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35 (Joint Strike Fighter).

Αν και οι αξιωματούχοι περιέγραψαν το χρονοδιάγραμμα των πωλήσεων σε Τουρκία και Ελλάδα ως τυχαίο, εντούτοις το δημοσίευμα αναφέρει πως η ταύτιση των πωλήσεων μπορεί να κάμψει τις αντιδράσεις της Αθήνας για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εάν και το ελληνικό αίτημα ικανοποιηθεί παράλληλα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, μέχρι να υπάρξει κάποιο επίσημο αίτημα προς το Κογκρέσο. Σημειώνεται πάντως ότι το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ μια ξένη πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

► Όλα αυτά εξελίσσονται ενώ ένα περιστατικό στη Στοκχόλμη (ομοίωμα του Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια από ένα σκοινί έξω από το Δημαρχείο της πόλης) έχει προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα αναμένει αποφασιστική δράση από τη Σουηδία, προσθέτοντας περαιτέρω διπλωματική πίεση στην προσπάθεια της Στοκχόλμης να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον χαρακτήρισε «αηδιαστικό» το περιστατικό και επανέλαβε πως πρόκειται για «σαμποτάζ» κατά της αίτησης τόσο της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: