18.1.23

Τα… λόγια αέρα του Ανδρουλάκη και οι κυβερνητικές συνεργασίες...


Τώρα που ξεμπερδέψαμε με τα… τέως, ας πάμε στα νυν. Ο πρωθυπουργός χθες έβαλε το χρονικό πλαίσιο. Από Απρίλιο μέχρι μέσα Μαΐου θα διεξαχθούν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Σίγουρα όμως θα έχουμε δύο; Αν στις πρώτες εκλογές το πρώτο κόμμα μαζί με το... τρίτο συγκεντρώνουν 45% και αυτό αρκεί για κυβέρνηση, γιατί να πάμε σε δεύτερες κάλπες;

Μόνο αν το πρώτο κόμμα στις εκλογές με την απλή αναλογική απέχει πάνω από 5% από την αυτοδυναμία. Αν ισχύσει όμως αυτό, γιατί να πας σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση; Για να κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας αναγκαστικά, αντί από επιλογή; Ταλαιπώρια.

Θα πει ναι σε μια τέτοια προοπτική το ΠΑΣΟΚ; Δύσκολα θα πει όχι, κυρίως δε αν βρεθεί στις πρώτες εκλογές κοντά σε μονοψήφιο ποσοστό (στο οποίο θα βρεθεί στις δεύτερες κάλπες, αφού τότε θα έχουμε εντονότερη πόλωση).

Μα, θα πει κάποιος, και αυτό που είχε πει ο Ανδρουλάκης, ότι δεν συνεργάζεται με πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα; «Ε, φουγκάαζι, φουγκάαζι» («λόγια του αέρα» στην ιταλική αργκό, φράση από την ταινία «Ο λύκος της Wall Street»).

Γι’ αυτό εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «το γύρισε» διακριτικά και λέει και ξαναλέει ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση «από την πρώτη Κυριακή». Λίγο πιο ισχυρός αυτός, λίγο πιο αδύναμος ο πρώτος, λίγο πιο αξιοπρεπείς οι όροι της συνεργασίας. Για τα περί άλλου πρωθυπουργού, είπαμε: Λόγια του αέρα…

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: