Ο κύβος ερρίφθη από τον πρωθυπουργό για τον χρόνο των εκλογών. Είναι βέβαιο πως οι επόμενες κάλπες θα στηθούν στις αρχές της άνοιξης. Το... πιθανότερο είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να γίνει τον Απρίλιο και η δεύτερη τον Μάιο.
Τώρα, το ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Με δεδομένο πως η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής δεν θα βγάλει κυβέρνηση και η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές – 4 ή 5 εβδομάδες αργότερα όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός – το μεσοδιάστημα αυτό θωρείται πολύ κρίσιμο κυρίως για τα εθνικά ζητήματα και την κλιμακούμενη ένταση που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά.
Χθες ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογαν μιλώντας σε συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης «έδειξε» την 14η Μαΐου ως την ημερομηνία των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.
Τούτο δοθέντων, αυτό που απεύχεται η κυβέρνηση είναι εν μέσω των δύο εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ή μια σοβαρή διπλωματική κρίση όπου μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί επαρκώς. Και για αυτό το λόγο τέθηκε επι τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου η πρόταση να παραμείνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Όσον αφορά το πρόσωπο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού το Σύνταγμα προβλέπει ότι αναλαμβάνει ένας από τους τρεις επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Ειδικότερα, το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο σκέπτεται να ορίσει ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά ο οποίος είναι και ο αρχαιότερος σε σχέση με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.
Τέλος, εντός των επόμενων ημερών θα «κλειδώσει» και το πρόσωπο του νέου εκπροσώπου Τύπου. Ακούγεται έντονα το όνομα του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού Αμυνας, Νίκου Χαρδαλιά...
Αννα Καραβοκύρη
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου