Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν αποτελεί διένεξη μεταξύ του Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου. Ούτε είναι μόνο μια χρόνια διαφορά που σκιάζει τις ελληνοβρετανικές διακρατικές σχέσεις. Πρωτίστως πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα σεβασμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και... αποκατάστασης μιας πράξης βαρβαρότητας της αποικιοκρατίας.
Τα Μάρμαρα δεν είναι μόνο έργα τέχνης που υφαρπάχθηκαν από τον τόπο που δημιουργήθηκαν, όπως χιλιάδες άλλα που κοσμούν σήμερα τα μεγάλα μουσεία των δυτικών πρωτευουσών. Πρόκειται για έργα τέχνης που συνιστούν οργανικό μέρος ενός μνημείου, το οποίο βανδαλίστηκε για να αποσπαστούν. Τα Μάρμαρα δεν μπορούν να νοηθούν ξέχωρα από τον Παρθενώνα.
Κατά συνέπεια, γίνεται κατανοητό γιατί η επιστροφή τους είναι ένα οικουμενικό πολιτιστικό και ηθικό αίτημα του οποίου φορέας είναι το ελληνικό κράτος. Για την ακρίβεια, θα έπρεπε να είναι.
Μυστικές διαπραγματεύσεις
Λέμε ότι θα έπρεπε να είναι γιατί όσα βγαίνουν στις φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες δεν παραπέμπουν στη διεκδίκηση ενός 100% δίκαιου αιτήματος, αλλά σε μια μυστική διαπραγμάτευση που νομιμοποιεί την ευρισκόμενη 100% εν αδίκω βρετανική πλευρά. Μια μυστική διαπραγμάτευση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς τη διαχείριση των ελληνικών αρχαιοτήτων κι ενδέχεται να δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο διεθνώς για τις αρχαιότητες που έχουν λεηλατηθεί κατά την αποικιοκρατία.
Σε σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου (Guardian, Bloomberg, Telegraph) καθώς και του ελληνικού (Τα Νέα) διαβάσαμε σενάρια ενός ενδεχόμενου «συμβιβασμού», όπως η ίδρυση στην Αθήνα παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου για να φιλοξενηθούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, καθώς και η «ανταλλαγή» των Μαρμάρων με κάποια από τις πιο σημαντικές αρχαιότητες που εκτίθενται στα ελληνικά μουσεία.
Τα σενάρια αυτά έπρεπε να έχουν απορριφθεί ευθύς εξαρχής από την ελληνική κυβέρνηση γατί αναγνωρίζουν δικαιώματα του Βρετανικού Μουσείου στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ενώ αυτά έχουν βρεθεί στην κατοχή του μετά από πράξεις βανδαλισμού και κλοπής. Πολύ περισσότερο, είναι ντροπιαστικό να συζητιέται να δοθούν στο Βρετανικό Μουσείο απαράμιλλα έργα όπως η λεγόμενη «Μάσκα Αγαμέμνονα» για να επιστραφούν προσωρινά τα κλεμμένα γλυπτά.
Η ανακοίνωση
Με καθυστέρηση ημερών και ενώ διογκωνόταν η κατακραυγή της επιστημονικής κοινότητας και των κοινωνίας των πολιτών, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής».
Είναι καλοδεχούμενη η δημόσια επαναδιατύπωση της αυτονόητης θέσης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει δικαιώματα στα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ωστόσο, γεννιούνται τεράστια ερωτήματα από:
τη μη διάψευση των δημοσιευμάτων για τις μυστικές διαπραγματεύσεις,
την πολυήμερη καθυστέρηση για την επαναδιατύπωση της αυτονόητης θέσης όλων των ελληνικών κυβερνήσεων,
την απουσία ρητής τοποθέτησης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπαίνει σε σενάρια ανταλλαγής αρχαιοτήτων.
Το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι μυστικές διαπραγματεύσεις έγιναν και κατά πιθανότητα συνεχίζονται. Μυστικές διαπραγματεύσεις που γίνονται από το ίδιο το Μαξίμου και στις οποίες παραβιάζονται οι αυτονόητες κόκκινες διαπραγματεύσεις.
Μυστικές διαπραγματεύσεις που γίνονται βεβιασμένα, προκειμένου να επιτευχθεί ένα «μέγα επικοινωνιακό γεγονός» εν όψει εκλογών. Μόνο που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν μπορούν να μπαίνουν στο παζάρι των ψήφων. Δεν ανήκουν ούτε στον Μητσοτάκη ούτε σε κανέναν πρωθυπουργό. Τα Μάρμαρα ανήκουν στον Παρθενώνα...
Γιαννης Αλμπανης
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου