Οι βελγικές εισαγγελικές Αρχές είναι εξαιρετικά φειδωλές όσον αφορά την υπόθεση Qatargate. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από όσα γίνονται γνωστά σχετικά με τους Παντσέρι, Τζιόρτζι αλλά και την Καϊλή προέρχονται από τον ιταλικό..
Τύπο. Όπως προκύπτει από τα ίδια τα ιταλικά δημοσιεύματα, πολλές διαρροές ξεκινούν όταν κάποια τοιχεία της δικογραφίας φτάνουν στις ιταλικές εισαγγελικές Αρχές στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που ζητείται. Βλέπετε, οι Βέλγοι εισαγγελείς επικαλούνται σταθερά όχι τόσο την αρχή της μυστικότητας της διαδικασίας όσο τον κίνδυνο να προκύψει βλάβη για τις εν εξελίξει έρευνες.
Κάπως έτσι, τελικά, μαθαίνουμε και στη χώρα μας μερικές λεπτομέρειες, που μόνο λεπτομέρειες δεν είναι. Όπως, λ.χ., ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, που δεν αφορά μόνο το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο -ενδεχομένως, μάλιστα, και σε μεγαλύτερο βαθμό-, διερευνάται με ιδιαίτερη προσοχή ο ρόλος του συντρόφου της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζιόρτζι και όσον αφορά τις Επιτροπές που είχαν ως αντικείμενο τα λογισμικά παρακολούθησης.
Μάλιστα, δημοσίευμα της ιταλικής La Repubblica ανέφερε ότι ο Τζιόρτζι παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus, «το λογισμικό που ανέπτυξε η ισραηλινή NSO και το οποίο
μερικές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για να κατασκοπεύσουν άλλα κράτη». Το ενδιαφέρον του είναι τέτοιο, σημείωνε το δημοσίευμα, που να φροντίζει να παρακολουθεί στενά τη σχετική έκθεση ο Κοτσολίνο, ο ευρωβουλευτής των Δημοκρατικών στο γραφείο του οποίου πέρασε, αφότου δεν εξελέγη, ο Παντσέρι.
Το Μαρόκο, επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι της Repubblica, έχει κατηγορηθεί στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής έρευνας του Forbidden Stories αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας ότι «χρησιμοποίησε το Pegasus για να παρακολουθήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Το Ραμπάτ και ο πρέσβης του στη Γαλλία έχουν καταθέσει από τον Ιούλιο του 2021 μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ενώπιον ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού, αλλά το δημοσίευμα της Repubblica ισχυρίζεται πως «η παρακολούθηση της έρευνας για το Pegasus, “λειτουργώντας υπό τις εντολές του Μαρόκου”, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Εισαγγελία των Βρυξελλών, συνιστά βραχυκύκλωμα».
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, κομβικό ρόλο στην τωρινή υπόθεση έχει παίξει ένας επιφανής πράκτορας
από μια δίκη στη Γαλλία προ εξαετίας, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταδικαστεί ένας Γάλλος αστυνομικός και ένας Γαλλομαροκινός επιχειρηματίας. Τα δημοσιεύματα της εποχής υποστήριζαν πως η γαλλική Προεδρία θέλησε να αποφύγει να δυσαρεστήσει μια χώρα σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας - μιλάμε, άλλωστε, για την εποχή της επίθεσης στο Charlie Hebdo. Ε, λοιπόν, ο εν λόγω πράκτορας επανεμφανίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, καθώς, σύμφωνα με τους Βέλγους εισαγγελείς, ήταν το πρόσωπο που χειρίστηκε την ομάδα Παντσέρι, από κοινού με τον μαροκινό πρέσβη στη Βαρσοβία, που επίσης έχει περάσει από τη Γαλλία, όπου μάλιστα είχε τιμηθεί από τον Σαρκοζί.
Υπό το φως αυτής της πλευράς των αποκαλύψεων, αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η σύντροφος
του Τζιόρτζι Εύα Καϊλή συμμετείχε στην Επιτροπή PEGA και παρενέβη για να παγώσει την έρευνα στην Ελλάδα
για το Predator και τις υποκλοπές του συστήματος Μητσοτάκη, που εκείνη την περίοδο φαινόταν πως αφορούσαν μόνο τον Ανδρουλάκη (και τον Κουκάκη). Μετά βγήκαν και όλες οι άλλες παρακολουθήσεις, μαζί και η εξαγωγή του Predator σε τρίτες χώρες. Μικρό χωριό, τελικά, οι Βρυξέλλες. Μπορεί να μας βγάλουν κι άλλες ομορφιές, που δεν θα ανατρέπονται με διάφορα «Κορωπί ζαμέ».
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.