25.1.23

«Κομμένη και ραμμένη» στο ταξίδι του πρωθυπουργού η συζήτηση στη Βουλή...



Σοβαρές εντάσεις δημιουργήθηκαν με το «καλημέρα» της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, βουλευτές... της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς προβλέπεται συζήτηση μέχρι τις... 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, αλλά και ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής. 

Ειδικότερα, την Πέμπτη η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί όταν κλείσει η λίστα των ομιλητών (υπουργοί και βουλευτές). Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία και την Παρασκευή, και από τις 10 το πρωί αναμένεται να αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, οι τριήμερες συζητήσεις στην Ολομέλεια κρατούσαν μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατά τις δύο πρώτες μέρες, ενώ την τελευταία μέρα (της ψηφοφορίας) η διαδικασία ολοκληρωνόταν περίπου στις 12 το βράδυ. Το γεγονός αυτό επισήμαναν ορισμένοι βουλευτές (όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Νίκος Βούτσης), που τόνισαν μεταξύ άλλων ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο αριθμός όσων επιθυμούν να τοποθετηθούν, ότι η συζήτηση γίνεται για να την παρακολουθήσει ο κόσμος και οι ώρες 2 ή 3 τα ξημερώματα είναι απαγορευτικές, καθώς και ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 4 το απόγευμα είναι αυθαίρετη.

Αιτία αυτού του πρωτοφανούς προγράμματος που ανακοινώθηκε (εκτός από την πρόθεση της κυβέρνησης να μείνει ξανά στο σκοτάδι η αλήθεια), αποτελεί η επιθυμία του προέδρου της Βουλής να «εξυπηρετήσει» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ταξιδέψει την Παρασκευή για την Ιαπωνία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τασούλας (επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του) ο πρωθυπουργός «έχει κανονίσει σοβαρή διεθνή υποχρέωση», καθώς «αναχωρεί το απόγευμα της Παρασκευής για την Ιαπωνία». Αφού δήλωσε αδυναμία να λύσει διαφορετικά αυτήν την «εξίσωση» (όπως τη χαρακτήρισε), ρώτησε το Σώμα εάν δέχεται την πρότασή του και αμέσως μετά είπε ότι η Ολομέλεια έκανε δεκτή την απόφασή του. 

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία δείχνει πως είναι σημαντικότερο από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του, και από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «βαθιά αντιδημοκρατική» κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό «που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας απ' τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: