14.1.23

Ο Μητσοτάκης «κλείνει το μάτι» στον Ντογιάκο...


...καλώντας την ΑΔΑΕ να συμμορφωθεί με τον νόμο...

Θέση διά της πλαγίας υπέρ του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έλαβε ο πρωθυπουργός, που με δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σχετικά με την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να κάνει ελέγχους και να ενημερώνει τα θύματα των υποκλοπών, είπε ότι «όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με τον νόμο».

Από... την Αλεξανδρούπολη και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις νέες αποκαλύψεις, και απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της «Εφ.Συν.», Αντώνη Τελόπουλου, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις της ενημερωτικής ιστοσελίδας news24/7, που επιβεβαιώνουν προγενέστερα δημοσιεύματα περί παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων από την ΕΥΠ, είπε αρχικά ότι «δεν τις γνωρίζει» και στη συνέχεια ότι «και άλλα ανάλογα δημοσιεύματα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν βάση».


Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για τον σάλο που έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση Ντογιάκου, που έχει καταρριφθεί ως αντισυνταγματική από νομικούς, πολιτικούς και καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, μίλησε για «θεσμική διαφωνία» που πρέπει να επιλυθεί. Πρόσθεσε ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τι θα κάνει, ή στην ΑΔΑΕ, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «υπερασπίζεται τον νόμο της» και όσο ο νόμος δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός από ανώτατο δικαστήριο «όλοι πρέπει να συμμορφωθούν με τον νόμο αυτό».

«Όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΔΑΕ, έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με το νόμο. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και σαφής», είπε. Έτσι, ουσιαστικά έκλεισε το μάτι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έλαβε θέση υπέρ του στην υπόθεση των ελέγχων της ΑΔΑΕ.

Το σχετικό απόσπασμα βρίσκεται από το 54ο λεπτό του βίντεο που ακολουθεί:


Τι λέει το νέο ρεπορτάζ

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθαν στο φως, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστότοπου news24/7, η έρευνα της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας αποδεικνύει την παρακολούθηση έξι προσώπων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία υπουργός και υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στη «θεσμική διαφωνία» μεταξύ Ισίδωρου Ντογιάκου και ΑΔΑΕ για το αν η Ανεξάρτητη Αρχή έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει τα θύματα παρακολουθήσεων, υποστήριξε -κατά προφανή άρνηση της πραγματικότητας- ότι «υπήρξαν και άλλα δημοσιεύματα στο παρελθόν, τα οποία δεν έχουν καμία βάση». Επίσης, να σημειωθεί, η εφημερίδα Documento, που κυκλοφορεί Κυριακή, αναφέρει ότι στο ρεπορτάζ της έχει την πλήρη έκθεση της παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας news24/7, οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας έχουν ολοκληρωθεί, ήδη πριν από τη «γνωμοδότηση» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, και έφεραν στο φως την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων είχαν παγιδευτεί για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αναφέρει η ιστοσελίδα, «κλιμάκιο της ΑΔΑΕ μετέβη δύο φορές στους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind), ζητώντας στοιχεία για πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στο αίτημα Τσίπρα. Τα στοιχεία που έδωσαν οι εταιρείες έδειξαν ότι τα τηλέφωνα έξι προσώπων είχαν παγιδευτεί από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες».

Και προσθέτει ότι «σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας εν ενεργεία υπουργός, ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του οποίου η σιωπή για την υπόθεση των υποκλοπών έχει προκαλέσει πολιτική κόντρα, αξιωματικοί που χειρίζονται υποθέσεις εξοπλιστικών κι επίσης ένας πρώην σύμβουλος θεμάτων εθνικής ασφάλειας, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας δηλώσεων που δεν συμφωνούσαν με το αφήγημα της κυβέρνησης».

Επίσης αναφέρει ότι «οι παρακολουθήσεις των δύο εκ των έξι κράτησαν περίπου έναν χρόνο, ενώ των υπολοίπων ανανεώθηκαν δύο ή τρεις φορές (κάθε διάταξη είναι δίμηνη)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: