13.1.23

Εστεμμένη Δεξιά...


Θα ήταν απλώς γραφική και αντικείμενο πλάκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αμήχανη στάση της κυβέρνησης και της «γαλάζιας» παράταξης στην επικείμενη κηδεία του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, αν δεν απέκρυπτε -εντελώς αδέξια- την πρόθεσή τους να κολακεύσουν το... ισχνό κοινό της φαιάς βασιλοφροσύνης.

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην προσπάθεια να επιβιώσει εκλογικά στη δίνη των σκανδάλων με θύματα τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το δημόσιο χρήμα, έχει απογειώσει τον τυχοδιωκτισμό της σε όλα τα σημεία του πολιτικού ορίζοντα.

Ψαρεύει στη φασίζουσα αλλά όχι φιλική προς τη βασιλοφροσύνη Ακροδεξιά. Ψαρεύει στην κλασική βασιλοχουντική Δεξιά, που αντλεί την επιρροή της από τα μετεμφυλιακά χρόνια της πολιτικής ανωμαλίας και της εξοντωτικής δίωξης της ηττημένης Αριστεράς. Ψαρεύει επίσης στο «ακραίο Κέντρο», στους πάλαι ποτέ κεντροαριστερούς που αναβαπτίστηκαν στα νάματα του νεοφιλελευθερισμού. Ψαρεύει ακόμη και στους ιδεολογικά ανυποψίαστους θεατές κοσμικών θεαμάτων που τρέφουν τα γκλαμουράτα τηλεοπτικά σόου, από κηδείες εστεμμένων μέχρι γάμους γαλαζοαίματων με «ημίαιμους» συντρόφους.

Για λίγες ψήφους «ψεκασμένων» βασιλοφρόνων, βουλευτές και πολιτευτές της Ν.Δ. θα σπεύσουν σε προσκύνημα στη σορό του τεθνεώτος τέως βασιλιά. Θα «χτυπήσουν κάρτα» στη σύναξη των παρηκμασμένων ευγενών και σελέμπριτι από τους αραχνιασμένους βασιλικούς οίκους της Γηραιάς Ηπείρου.

Για λίγες ψήφους, άλλοι βουλευτές και πολιτευτάκηδες της «γαλάζιας» παράταξης θα «γλείψουν» το ακροδεξιό ακροατήριο, θα παίξουν με τα ρατσιστικά και αντιμεταναστευτικά ανακλαστικά, για να γλιτώσουν διαρροές ψηφοφόρων προς τα κόμματα του Βελόπουλου, του Κασιδιάρη και όλης της ακροδεξιάς συναστρίας.

Για λίγες ψήφους από Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται τριχοτομημένη. Με τη σαμαρική πτέρυγα να απαιτεί τολμηρή «αναγνώριση» του ιστορικού ρόλου της δυναστείας Γλίξμπουργκ. Με την καραμανλική Δεξιά, εκκωφαντικά σιωπηρή και αποστασιοποιημένη. Και με τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα, που ισορροπεί σε δύο βάρκες, έτοιμη να βυθιστεί στην υποκρισία της.

Η εστεμμένη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη διατρέχει με ακραίο τυχοδιωκτισμό όλο το τόξο του πολιτικού συστήματος, κατ’ αρχάς για λόγους ψηφοθηρικούς. Κινδυνεύει, βεβαίως, να αυτοκαταστραφεί εκλογικά, προκαλώντας σύγχυση ταυτότητας ακόμη και στους απόλυτα αφοσιωμένους οπαδούς της.

Αλλά, ταυτόχρονα, ρισκάρει να δώσει βήμα, λόγο και νομιμοποίηση στις πιο σκοτεινές πτυχές της μετεμφυλιακής Ιστορίας: στα παλατιανά πραξικοπήματα, στις αποστασίες, στη δράση του παρακράτους της βασιλοφρόνου Δεξιάς, που έφτασε ακόμη και σε δολοφονίες. Λέγε με Λαμπράκη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: