26.1.23

Η κακοκαιρία χτύπησε τη Ζάκυνθο...



...με πλημμύρες και κατολισθήσεις...

ΒΙΝΤΕΟ

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για την σφοδρή κακοκαιρία η οποία πλήττει τη χώρα από χθες δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο και κυρίως σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Το επεισόδιο βροχόπτωσης βρίσκεται στην κατηγορία 3 σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι...οποίοι αναμένουν ακόμη πιο έντονα φαινόμενα σήμερα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τα κυριότερα προβλήματα καταγράφονται στη Ζάκυνθο με την πυροσβεστική να έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο απεγκλωβισμούς οδηγών από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν λόγω της υψηλής στάθμης του νερού στο οδόστρωμα σε Αργάσι και Γαϊτάνι. Στο νησί σημειώθηκε και κατολίσθηση στην εθνική οδό Ζακύνθου- Κεριού.

Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι κινδύνευσαν 50 Ρομά σε καταυλισμό κοντά στο αεροδρόμιο που πλημμύρισε καθώς χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν με μπουλντόζες προκειμένου στη συνέχεια να μεταφερθούν σε οικοτροφείο.

Σημειώνεται ότι σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, οι κάτοικοι των οποίων έχουν λάβει μήνυμα από το 112 από το μεσημέρι της Τετάρτης (25/1) τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά για σήμερα, Πέμπτη (26/1).

Η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές της επικράτειας με την Τροχαία να προχωρήσει σε διακοπές κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη σήμερα, Πέμπτη (26/1) αναμένεται το δεύτερο στάδιο της σφοδρής κακοκαιρίας που τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χιονοπτώσεις.



Συγκεκριμένα ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει: «στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας, σήμερα. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ανατολικό - βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ)».

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα μας, αναμένεται να ενισχυθεί προκαλώντας έντονη κακοκαιρία σήμερα.


Συγκεκριμένα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες τοπικά θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλώνονται τοπικές βροχοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: