11.1.23

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι για τη Λέσβο...


Δεν αποκλείουν μεγαλύτερο σεισμό...

Προβληματισμό προκαλούν τα 4,8 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το πρωί της Τρίτης το νησί της Λέσβου. Το σεισμικό φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη με τους σεισμολόγους να συνιστούν ψυχραιμία, χωρίς να μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον... κύριο σεισμό.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 5χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,4 χλμ ενώ ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει ισχυρό σεισμό περίπου 150 χρόνια. «Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό» αναφέρουν στο protothema.gr οι σεισμολόγοι.

Ο σεισμός έγινε την ώρα που συνεργεία βρίσκονταν στο νησί κι έκαναν ελέγχους σε κτίρια που ήδη είχαν υποστεί ζημιές από τον πρώτο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι περισσότερες ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια όπου έχουν εμφανίσει ρωγμές, ενώ θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης προτού οι κάτοικοι επιστρέψουν στις οικίες τους.

Δεν αποκλείει μεγαλύτερη δόνηση από τα 4,9 Ρίχτερ της 7ης Ιανουαρίου ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του, αναφέροντας:

«Το 4,8 αγγίζει σχεδόν το 4,9 που ήταν ο εναρκτήριος σεισμός πριν από τρεις ημέρες. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καθόλου τη βεβαιότητα ακόμα. Παραμένει η επιφυλακτικότητα για το εάν το 4,9 ήταν ο κύριος ή όχι. Νομίζω ότι έχει δρόμο ή ακολουθία μπροστά και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από όλες τις απόψεις» τόνισε.

«Πάντα στην επιστήμη υπάρχει το αλλά. Το 4,9 έχει ένα σφάλμα 0,1 και το 4,8 έχει ένα σφάλμα 0,1. Μπορούν λοιπόν να αντιστραφούν τα πράγματα και ο δεύτερος σεισμός να θεωρηθεί ως ο κύριος. Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν χρειάζεται να λέμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι, δηλαδή ότι εξελίσσεται ομαλά» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν αποκλείεται να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό με την πορεία που έχει πάρει η ακολουθία μέχρι τώρα. Δεν είναι βέβαιο. Μπορεί από εδώ και πέρα όλα να πάρουν μια ομαλότερη πορεία» πρόσθεσε και εξήγησε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για δύο λόγους: «Πρώτον, η φύση δεν παράγει πάρα πολλούς σεισμούς ώστε να μας διαφωτίσει. Θέλουμε πολλούς σεισμούς εκεί για να μπορέσουμε να κάνουμε την στατιστική. 

Και το δεύτερο είναι ότι το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο χάνει πολλούς μικρούς σεισμούς. Γίνονται μικροί σεισμοί, αλλά επειδή η περιοχή είναι στα όρια του εθνικού σεισμογραφικού Δικτύου και επειδή οι αναλύσεις, οι οποίες γίνονται δεν λαμβάνουν υπόψη τους και τουρκικούς σταθμούς που υπάρχουν στην απέναντι πλευρά, χάνονται πολύ μικροί σεισμοί, χάνεται δηλαδή πολύτιμη σεισμολογία πληροφορία και αυτό δεν μας βοηθάει»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: