Ο Γιάννης Χαμηλάκης, καθηγητής αρχαιολογίας και νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ, δηλώνει αποκλειστικά στην «Εφ.Συν.» πως είναι λανθασμένος ο τρόπος που διαχειρίζεται το θέμα η ελληνική κυβέρνηση και ταυτόχρονα υπονομεύει το κίνημα της... αποαποικιοποίησης των μουσείων διεθνώς.
Τις πρώτες έξι ημέρες του καινούργιου χρόνου, τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπου είναι καθημερινά πλέον και όλα, με περισσότερες λιγότερες ή απόλυτες ανακρίβειες, εστιάζουν στις προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου για επαναπατρισμό ορισμένων Γλυπτών του Παρθενώνα με τη μορφή δανείου και με αντάλλαγμα ακόμα και αμετακίνητες αρχαιότητές μας. Θέλουν να πείσουν, δε, ότι μια τέτοια «λύση» είναι επωφελής για τις δύο πλευρές κι ας παραβιάζει την εθνική γραμμή της Ελλάδας στον αγώνα της επιστροφής των Γλυπτών καθώς σημαίνει ότι αναγνωρίζει στους Βρετανούς την κυριότητα και ιδιοκτησία των κλεμμένων από τον Ελγιν αρχιτεκτονικών μελών του Παρθενώνα.
Δηλώσεις αξιωματούχων, ρεπορτάζ, άρθρα, ανακοινώσεις εκπροσώπων του Βρετανικού Μουσείου (πλήρες ρεπορτάζ στην efsyn.gr) εναλλάσσονται με αστραπιαία ταχύτητα σε Telegraph, Guardian, Times, ακόμα και στο αμερικανικό Bloomberg. Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά σιωπά καθολικά και η κυβέρνηση κρύβει το κεφάλι σαν τη στρουθοκάμηλο. Τη σημασία των βρετανικών δημοσιευμάτων και την αλλαγή στη στάση του Βρετανικού Μουσείου επιχειρήσαμε να ανιχνεύσουμε με τη βοήθεια του Γιάννη Χαμηλάκη, καθηγητή αρχαιολογίας και νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπράουν των ΗΠΑ, τον οποίο ρωτήσαμε, φυσικά, την άποψή του για τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα η ελληνική κυβέρνηση και απ' ευθείας ο κ. Μητσοτάκης. «Είναι όχι μόνο λανθασμένη για πολλούς και διάφορους λόγους, αλλά υπονομεύει και το ίδιο το κίνημα της αποαποικιοποίησης των μουσείων διεθνώς», μας απάντησε. Ανέφερε δε ότι «μια συμφωνία μερικού δανεισμού με την Ελλάδα είναι ένας τακτικός συμβιβασμός που βολεύει πρωτίστως τους Βρετανούς».
Η πίεση που άσκησε το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» («Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στον βωμό της προεκλογικής περιόδου», 5/1/23), αναδεικνύοντας την πολιτική διάσταση που έχει πάρει το θέμα με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού, ώθησε το υπουργείο Πολιτισμού να βγάλει μια ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης.
Οχι για να ενημερώσει και να απαντήσει επιτέλους εάν μεθοδεύεται συμφωνία δανεισμού, αλλά για να στραφεί εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου που ανέφερε πως «...η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ.».
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον καθηγητή Γιάννη Χαμηλάκη, απόλυτο γνώστη του ζητήματος, ο οποίος μάλιστα έως το 2016 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και γνωρίζει καλά τη βρετανική φιλοσοφία. Με τακτική αρθρογραφία έχει πάρει θέση τόσο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο και για το παγκόσμιο κίνημα της αποαποικιοποίησης. Τον ρωτήσαμε την άποψή του για τη μέγιστη κινητικότητα που παρατηρείται από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου το πρόσφατο διάστημα, με ιδιαίτερη έμφαση τις τελευταίες ημέρες μέσω των δημοσιευμάτων.
«Οντως παρατηρείται μπαράζ δημοσιευμάτων σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης σχεδόν καθημερινά. Το Βρετανικό Μουσείο γνωρίζουμε ότι ετοιμάζεται να κάνει μια μεγάλη ανακαίνιση και επανέκθεση των συλλογών του, δίνοντας προτεραιότητα στις αίθουσες με τις ελληνικές και ασσυριακές συλλογές. Οι αίθουσες αυτές θα κλείσουν για ένα μεγάλο διάστημα. Προσπαθούν λοιπόν αφ’ ενός να προσελκύσουν χρήματα απ’ όπου μπορούν και αφ’ ετέρου να παρουσιάσουν ένα νέο πρόσωπο. Μουσεία στη Γερμανία και τη Γαλλία και ορισμένα μικρότερα στη Βρετανία αναγκάζονται πλέον να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις στη λογική τους, ειδικά σε σχέση με αρχαιότητες από την Αφρική και άλλες περιοχές, πρώην αποικίες. Το Βρετανικό συνεχίζει να κρατάει μια στάση αντίστασης στις πιέσεις του κινήματος αποαποικιοποίησης των μουσείων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι μια συμφωνία μερικού δανεισμού με την Ελλάδα είναι ένας τακτικός συμβιβασμός που βολεύει πρωτίστως τους Βρετανούς: λύνει πρακτικά προβλήματα και παράλληλα δίνει επίφαση διαλλακτικότητας, χωρίς όμως να περιλαμβάνει την αποδοχή της ευθύνης ή την αναγνώριση πως τα Γλυπτά από την Ακρόπολη είναι προϊόντα αποικιοκρατικής αρπαγής. Παράλληλα εδραιώνουν τη θέση τους ότι η ιδιοκτησία παραμένει στους Βρετανούς, οπότε μας δανείζουν ορισμένα Γλυπτά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά με ανταλλάγματα. Ο συμβιβασμός πιστεύω ότι βολεύει απόλυτα τη λογική που ακολουθεί το Βρετανικό Μουσείο».
Για να διαβασετε ολόκληρη την συνέντευξη, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου