Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο μέχρι και σήμερα το πρωί, με το φαινόμενο που ξεκίνησε τα χαράματα του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου, να εκτονώνεται με πολλούς μετασεισμούς, όχι μεγαλύτερους των τριών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Από... το πρωί, στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, στα βόρεια του νησιού βρίσκονται - προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της σεισμικής διεργασίας - ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε εγρήγορση είναι και ο κρατικός μηχανισμός με τις τοπικές αρχές να έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος».
Αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στα κτίρια όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, ιδιωτικά και δημόσια. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου αύριο δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία, προκειμένου να ελεγχθούν στο σύνολό τους για τυχόν ζημιές.
Οι κατολισθήσεις δημιούργησαν προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους και ποιμνιοστάσια, αλλά και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Στίψη με πτώση σοβάδων. Στον κεντρικό δρόμο το Σάββατο, συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου καθάρισαν το δρόμο, ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί μέχρι το Μόλυβο και την Αγία Παρασκευή, αλλά και στο Μανταμάδο. Περισσότερα από 60 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και πέντε δημόσια κτήρια.
«Παρά το ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται σε χερσαίο περιβάλλον, κοιτώντας μέχρι και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σήμερα, είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος επιστημονικά και έχω αρχίσει να αισθάνομαι ότι πάμε αρκετά καλά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας και ερευνητής σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, και συνέστησε στους κατοίκους υπομονή και ψυχραιμία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου