8.1.23

Συνειδητή ασάφεια για τον χρόνο των εκλογών...



Στη ζυγαριά του Μαξίμου παραμένουν οι προτάσεις των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη για την ημερομηνία προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, καθώς ο πρωθυπουργός καλείται να σταθμίσει και τις επικείμενες αλλαγές στο εκλογικό χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πραγματοποιεί άτακτη υποχώρηση στο σκέλος της αλλαγής του νόμου για την ψήφο των ομογενών, επιρρίπτοντας ευθύνες, κατά την... προσφιλή συνήθειά της, στην Αριστερά μετά το φιάσκο της διαδικασίας ενημέρωσης και εγγραφής των Ελλήνων ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους.


Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη, επανέλαβε ότι «από τον Απρίλιο και μετά θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές». Σε ανάλογες επισημάνσεις είχε προβεί και σε συζήτησή του με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο πρωτοχρονιάτικο πηγαδάκι του Προεδρικού Μεγάρου. Οι επισημάνσεις του Κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζονται από «συνειδητή ασάφεια», σύμφωνα με τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο μίας άσκησης ισορροπίας ανάμεσα στις διαφορετικές εισηγήσεις που δέχεται από τον στενό κύκλο των συνεργατών του. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, φέρεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει κυκλώσει στο ημερολόγιό του τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου. Η 2α Απριλίου, εντούτοις, συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με την 9η Απριλίου, καθώς στην κυβέρνηση κερδίζει έδαφος η άποψη να μην πραγματοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι εκλογικοί χρόνοι στην Τουρκία

Η πιθανολογούμενη δε επίσπευση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία (στις 30 Απριλίου και στις 14 Μαΐου σε περίπτωση β΄ γύρου, αντί για τις 18 Ιουνίου όπως έχει προγραμματιστεί) συνιστά μία νέα μεταβλητή στην εγχώρια εκλογική εξίσωση. Η κυβέρνηση επιθυμεί να περιορίσει τη χρονική ταύτιση των κύκλων της εγχώριας προεκλογικής περιόδου με τις ανάλογες καμπάνιες στη γειτονική χώρα με το επιχείρημα ότι ο «πιεσμένος Ερντογάν» δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης αν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί τις προεκλογικές επιδιώξεις του. Από τη Ν.Δ. εκπέμπονται σήματα ανησυχίας για τον κίνδυνο να διαχειριστεί ένα θερμό επεισόδιο μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας έπειτα από τις κάλπες της απλής αναλογικής.


Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός φέρεται ότι δεν αποκλείει πλέον και τη θέση του δίδυμου Γεραπετρίτη-Λιβάνιου να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές στις 21 ή 28 Μαΐου και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου. Τα δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι η εισήγησή τους δεν επηρεάζει την περίοδο των Πανελλαδικών Εξετάσεων που ξεκινά την 1η Ιουνίου.

Βορίδης διαψεύδει Βορίδη

Η εορταστική χρυσόσκονη κάλυψε σε μεγάλο βαθμό και την αναδίπλωση του Μάκη Βορίδη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την εκλογή των βουλευτών της ομογένειας στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. «Είναι δομικό ελάττωμα του νόμου, απόρροια των συμβιβασμών που κάναμε με την Αριστερά για να έχουμε έναν νόμο» είπε χαρακτηριστικά, μαζεύοντας άρον-άρον τις διαρροές του υπουργείου του περί κατάθεσης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ώστε να διασφαλιστεί ο συσχετισμός μεταξύ του αριθμού των συμμετεχόντων ομογενών στις εκλογές με τη θέση -εκλόγιμη ή μη- στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του εκπροσώπου του. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει σημειώσει ότι έχουν εγκριθεί 2.600-2.700 αιτήσεις από τις 3.500 που έχουν υποβληθεί για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σε αντιδιαστολή με τα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου το 2019 -μετά τη διακομματική υπερψήφιση του νόμου- που υπολόγιζαν… 800.000 εγγραφές. Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε να δοθεί στη δημοσιότητα η νομοθετική ρύθμιση ώστε η συζήτηση να γίνει πάνω σε προσχέδιο νόμου και όχι σε διαρροές, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε διαμηνύσει ότι δεν συναινεί σε αλλαγή. Ως γνωστόν, η αλλαγή της σχετικής διάταξης απαιτεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους προκειμένου να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές.

Ημίμετρα στον δρόμο προς τις κάλπες

Στον δρόμο προς τις κάλπες οι ένοικοι του Μαξίμου θα επιχειρήσουν να γυαλίσουν μέτρα-καθρεφτάκια προς τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις ασκούμενες πολιτικές. Από τη Ν.Δ. επισημαίνεται ότι από την αρχή του 2023 οι συνταξιούχοι θα δουν, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους, στο ύψος του 7,75%, ενώ πολλοί θα ωφεληθούν και από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει κάνει λόγο για επικοινωνιακή φούσκα, καταθέτοντας στοιχεία που αποτυπώνουν τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί επί γαλάζιας διακυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν στην επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού (αναμένεται να φτάσει τα 751 ευρώ) από την 1η Απριλίου κι ενώ ήδη η αντιπολίτευση και οι καταναλωτικοί φορείς κάνουν λόγο για ετεροχρονισμένη και ανεπαρκή παρέμβαση λόγω των νέων ανατιμήσεων κατά 20% στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Συν τοις άλλοις, έμφαση θα δοθεί και στο market pass που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για έναν χρόνο, με δυνατότητα παράτασης, προφασιζόμενη τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Περιοδείες ως φρένο στις διαρροές προς τα δεξιά

Τέλος, ο κομματικός μηχανισμός, εφεξής, θα δώσει έμφαση στην αναχαίτιση των διαρροών προς τα δεξιά της Ν.Δ., ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ. Μητσοτάκης στις 13 και 14 Ιανουαρίου αναμένεται να περιοδεύσει στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι πρωθυπουργικές επισκέψεις σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Λάρισα.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: